Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дянков: Ще има кабинет с първия мандат и премиер Росен Желязков

30 юни 2024, 09:48 часа

"Моята прогноза е, че Росен Желязков ще бъде кандидат за премиер и утре ще видим това развитие – когато президентът Румен Радев връчи първия мандат. С първия мандат ще се създаде правителство сравнително бързо". Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред БНТ.

Реклама

Още: Глас от ИТН: Росен Желязков е приемлив кандидат за премиер

С третия мандат няма да има правителство

Дянков е убеден, че ще има правителство с първия мандат. „Познавам Борисов сравнително добре през години и неговата стратегия е много ясна – чрез теория на игрите ще пита един основен въпрос „Ако играеш срещу противник, каква е печелившата стратегия“. Борисов получава мандата, ще създам правителство и ако не стане това правителство, във втори и трети кръг, ще направя това, което вие направите при мен“, коментира бившият финансов министър.

Симеон Дянков е на мнение, че с третия мандат няма да има правителство. Въпросът, който остава неизвестен е дали правителството ще е с амбиция. Ако правителството е с амбиции, би трябвало в кабинета да е Делян Добрев, който помете ПП в Хасково. ПП в момента се опитва да намерят себе си, отбеляза Дянков.

Амбициозно или експертно правителство

Според него, ако се създаде едно тихо правителство с експерти, може да продължи по-дълго, но няма да свърши работа. Ако се направи амбициозно правителство, тогава може да се гони ПВУ, Еврозоната, след като се обясни на хората защо, коментира Дянков.

Симеон Дянков посочи, че първата възможна дата за влизане на България е 1 януари 2027 г.

Още: Дянков вижда правителство с премиер Бойко Борисов

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес