Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С решението за Тръмп: Върховният съд отхвърли принципа, че никой не е над закона

02 юли 2024, 07:30 часа
Реклама

В зашеметяващ финал на мандата си в понеделник сутринта Върховният съд направи подарък с неоценима стойност на Доналд Тръмп и всички бъдещи президенти, които възнамеряват да нарушат закона и клетвата си към Конституцията. В решение от 6 към 3 гласа, консервативното мнозинство в съда каза, че официалните действия, които са от основно значение за президентството, получават „абсолютен имунитет“ от съдебно преследване. Други действия, дори тези, които достигат до границите на официалните задължения на президента, са „предполагаемо имунизирани“, обяви съдът, което ги прави много по-трудни за наказателно преследване.

Още: Имал "известен имунитет": Върховният съд на САЩ отлага процеса срещу Тръмп

Непосредственият ефект от решението – едно от най-последователните, произнасяни някога от съда по темата за президентските правомощия и конституционното управление – беше да отложи за неопределено време наказателното преследване на Тръмп за опита му да отмени резултатите от изборите през 2020 година. Гласуването тази есен сега почти сигурно ще продължи без правна отговорност за това действие. Но дългосрочната опасност за конституцията и американското правителство е още по-сериозна, особено като се има предвид реалната възможност Тръмп, чиято неотдавнашна наказателна присъда в Ню Йорк е само последната демонстрация на неговото презрение към законовите граници, да бъде върнат в офиса само след няколко месеца. Това пише в анализ The New York Times.

Край на принципа, че никой не е над закона

От понеделник основният принцип, че никой не е над закона, е отхвърлен. Точно в седмицата, в която нацията празнува основаването си, съдът подкопа причината за Американската революция, като даде на президентите това, което един несъгласен съдия нарече „зона без закон“, в която да действат, като направи стъпка към възстановяване на монархията, която Декларацията на независимостта отхвърли. Президентите все още могат да бъдат подложени на импийчмънт за престъпленията си по служба, но е трудно да се види как изобщо могат да бъдат преследвани. Те могат да предприемат някога невъобразими действия, като насърчаване на въстание в Капитолия на САЩ, без страх, че по-късно ще отидат в затвора или ще бъдат подведени под отговорност.

Както Соня Сотомайор написа в бурно несъгласие заедно с другите двама либерални съдии, решението създава поредица от „кошмарни сценарии“ за това, което сега е позволено на един президент: „Нарежда на екип морски тюлени да убие политически съперник? Защитен от преследване. Организира военен преврат, за да задържи властта? Защитен от преследване. Взема подкуп срещу помилване? Защитен от преследване.

Още: The Guardian за Джо Байдън: Демократите трябва да поемат контрол преди да е станало твърде късно

„Отношенията между президента и хората, на които служи, са се променили безвъзвратно. При всяко използване на официална власт президентът сега е над закона“, добавя Сотомайор.

Решението, написано от главния съдия Джон Робъртс, значително повишава залозите на предстоящите избори. То не само изяснява значението на назначенията на президента във Върховния съд – и тримата кандидати на Тръмп гласуваха да му дадат искания имунитет – но също така дава на Тръмп картбланш да действа още по-решително при втори мандат, отколкото в първия си. Върховният съдия изрично каза, че речта и туитовете на Тръмп от 6 януари 2021 г., призоваващи поддръжниците му да отидат в Капитолия и да провалят сертифицирането на гласуването, могат да бъдат защитени като стандартна употреба на президентския пост. Съдът върна делото на окръжния съд, за да вземе фактически решения по този и други въпроси, процес, който заедно с обжалванията, ще отнеме месеци, ако не и години.

Още: Алцхаймер срещу Наполеон: Тръмп смаза Байдън на първия дебат

И въпреки това знаем, че речта и туитовете на Тръмп доведоха до въстание. Сега, след като той знае, че може да му се размине, колко по-зле ще станат нещата при втори мандат? Най-неотложната опасност е неговата възможна злоупотреба със съдебната система, защото, както подсказва несъгласието, ако всеки разговор между президента и Министерството на правосъдието се счита за защитено официално действие, няма ограничение за видовете незаконно поведение, дори и за фабрикуването на доказателства.

Съдебен прецедент от нищото

Какво не се счита за официален акт? Съдиите в мнозинството не биха казали, но е трудно да се идентифицира някакъв ясен ръководен принцип - може би защото не могат да намерят такъв. Преди това решение не е имало даване на наказателен имунитет на президентите; въпреки че авторите на конституцията дадоха форма на тази привилегия на членовете на Конгреса, те отказаха да направят това за главния управляващ. За едно консервативно мнозинство, което претендира да разчита на исторически прецедент, новосъздаденият стандарт е забележителен с липсата на основание в Конституцията, закон или какъвто и да е съдебен прецедент. Той беше измислен от нищото.

Продуктът на мнозинството противоречи на цялата представа за правителство, основано на върховенството на закона. Това също противоречи на отдавна установеното разбиране за подвеждането на президент под наказателно преследване, независимо дали действията му се считат за „официални“. Както посочи съдия Сотомайор, защо Ричард Никсън би приел помилване за ролята си в скандала Уотъргейт, ако не бе фактът, че всички тогава се съгласиха, че иначе той можеше да бъде преследван за действията си?

Още: Тръмп не вярва, че Байдън ще се откаже от президентската надпревара

Същото разбиране беше ясно по време на втория процес за импийчмънт на  Тръмп през 2021 г., когато неговите адвокати настояха пред сенаторите, че оправдаването му за действията на и около 6 януари няма да го остави „по никакъв начин над закона“. Те признаха , че бившият президент „е като всеки друг гражданин и може да бъде съден в съда“.

Вече не. По думите на съдия Кетанджи Браун Джаксън, това е „пожар с пет аларми, който заплашва да погълне демократичното самоуправление и нормалните операции на нашето правителство“.

Главният съдия Робъртс се опита да отхвърли опасенията относно последиците от решението на съда, като каза, че „президентът не се ползва с имунитет за своите неофициални действия и не всичко, което прави той, е официално. Президентът не е над закона", категоричен е Робъртс.

Тръмп реагира на съдебните решения според смисъла им

Но неофициални действия, като предизборна реч, никога не са били в основата на този спор. Дори адвокатите на Тръмп признаха, че той няма имунитет срещу наказателно преследване за неофициални действия. Проблемът е, че обхватът на това, което е „официално“, според този съд, няма определение. Мнозинството съдии отказа да определят което и да е от действията на Тръмп като очевидно неофициално, въпреки че дори адвокатите му признаха някои от тях за такива, например, заговор за изборни измами.

Още: Върховният съд на САЩ разреши на Тексас да арестува мигранти

„Съдилищата се изказаха“, каза Тръмп след решението. Както винаги, единствените легитимни резултати, които той признава в американското правителство, са тези, които го облагодетелстват лично. Това е отношението, което той обеща да донесе на изборите през 2024 г. Ако загуби, той вече каза, че ще е заради измама. Ако спечели, той ще вземе съобщението, което съдът му даде в понеделник, и ще действа по съответния начин. И страната несъмнено ще остане още по-лоша от това.

Още: Eкипът на Байдън обяснява неуспеха му в дебата с "прекомерна подготовка"

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес