Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Кога ще ги стигнем грузинците?

02 юли 2024, 07:00 часа
Реклама

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

30 юни 1994 година. България бие световния вицешампион Аржентина и се класира за елиминационната фаза на Световното първенство в САЩ. Две седмици по-късно българският отбор играе полуфинал на Мондиал 1994, за да остане на историческото четвърто място в света.

7 септември 1994 година. Грузия играе първия си квалификационен мач за голям форум - Евро 1996. Само четири години по-рано страната е изиграла първия си официален футболен мач, все още като част от Съветския съюз. Опитва да се класира за Евро 1996, но неуспешно.

30 юни 2024 година. България отбелязва 30-годишнина от историческата победа над Аржентина. Отбелязват се и 30 години от последното участие на страната на световно първенство. Както и 20 години от последното участие на България на европейско първенство.

Христо Стоичков

30 юни 2024 година. Грузия играе исторически първи 1/8-финал на европейско първенство. Губи от световния колос Испания с 1:4, но това няма значение. Страната, която преди три десетилетия играе първия си футболен мач, сега стига елиминационната фаза в дебютния си голям форум. 

На Грузия ѝ отне 30 години, за да си заслужи място сред европейските финалисти. И игра с чест и достойнство. Уж считан за кръводарител, който ще го тръскат като брашнян чувал на ЕВРО 2024, Грузия успя да измъкне точка от Чехия и да победи Португалия - и с това да си уреди мечтан двубой срещу Испания на 1/8-финалите.

Грузия

На България ѝ отне 30 години, за да изкопае поредното футболно дъно. 30 години, в които извървяхме пътя на Грузия, но наобратно: от Пеневата чета начело с Христо Стоичков до сбирщина, която не може да бие Гибралтар и Люксембург. И пада от Черна гора, от Литва. И от Грузия - с 2:5, в България.

Грузия, страна с двойно по-малко население от България и с площ, покрита на 87% от планински райони, се оказа, че има в пъти по-силен национален отбор от българския. Грузинците не се оправдават, че теренът им е крив, нито пък се задоволяват с пораженческото мислене "толкова си можем". Точно обратното: Грузия изигра най-якия мач на Евро 2024, а после повтори смелата си игра в още три мача.

България, страна, която стана четвърта в света преди 30 години, сега заема 82-ро място в ранглистата на ФИФА. Зад Оман, Гвинея, Хондурас, Израел, Ел Салвадор и Бахрейн. И зад Грузия, която след европейското ще се отдалечи още по-напред в подреждането. Хубавото е, че преди година Гонзо се закани, че "ще видим къде ще бъде България след 2-3 години". Остават още година-две до обещаното.

Георги Иванов – Гонзо

Президентът на БФС обяви и голямата цел пред националния отбор - класиране за Мондиал 2026. И има причина да е оптимист за такава цел: Световното през 2026-а ще бъде в абсурдно широк формат от цели 48 отбора - вместо досегашните 32. Чакаме и момента, в който ФИФА ще допусне до световни финали всички държави - за да няма сърдити.

Впрочем нещо такова направи и УЕФА: промени формата на европейските първенства от 16 на 24 отбора. Зароди се и идея за формат на европейско първенство с 32 отбора - още на Евро 2028. Ако това се случи, то почти няма да останат европейски държави извън европейските финали. Пак за да няма сърдити. Пък и да се изкара някой лев повече - за сметка на нивото, което пада все повече и повече.

Ако ФИФА и УЕФА продължават да разширяват форматите на големите първенства, то Георги Иванов – Гонзо със сигурност ще успее да изпълни целите си. Сушата ще приключи и България ще се завърне на голям форум. Това е и единственият начин да стигнем грузинците - поне като участие. А като игра и като резултати: и срещу тях да тичаме, пак няма да ги стигнем.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ВАР-ЪТ НА ACTUALNO": В ЦСКА май пак си "играйкат", напук на големите заявки

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес