Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради чистката: Структури на ДПС засипват Доган с тревожни декларации

01 юли 2024, 21:05 часа
Реклама

С поредица от тревожни декларации заливат Ахмед Доган партийните структури на ДПС от страната. В тях се изразява притеснение от чистката в партията, обхванала нивата от шеф на структура, през депутати, та до секретарката на самия Доган.

В продължение на няколко дни ДПС беше подложено на трусове, след като знакови фигури бяха прогонени или принудени да напуснат партията. Първа беше изненадващата оставка на бившия евродепутат и зам.-председател на НС Филиз Хюсменова, която беше обвинена за лоши изборни резултати във Варна.

Още: ДПС изключи депутатка от групата си - подозират връзки с арестувания Сали Табаков (СНИМКА)

Варна-Шумен-Пловдив. Кой следва?

Тогава варненската организация на ДПС пусна в своята фейсбук страница нейно изявление, с което тя поема вина. На следващия ден това беше махнато. Паралелно с това името на Хюсменова беше забъркано в криминален сюжет с арестувания областен лидер на партията Сали Табаков с намеци, че разпъвала чадър над него.

Последва решение на областния съвет на ДПС в Шумен, с което беше отстранена Айсел Руфад - лидер на тази структура и зам.-председател на партията. Мотивът отново бяха слаби изборни резултати. Освен това Руфад беше и изключена от парламентарната група на Движението, но остана в парламента като независим депутат.

В края на миналата седмица пък областният съвет на ДПС в Пловдив "сне доверието си" от друга знакова фигура - Рамадан Аталай. Той е дългогодишния народен представител и многократен водач на листата на ДПС в областта. Мотивът е същият като предходните - слаби изборни резултати. Именно това даде старт на лавината от негодувание, която обаче не се отразява в лоялните към новото ръководство на ДПС медии.

Още: ДПС Пловдив сне доверието си от Рамадан Аталай, искат и оставката му от парламента

Невиждано посегателство лично към Сокола

Но чистката стигна и до най-тесния кръг около Доган - личната му секретарка Биршен Ибрямова. За това съобщи модераторът на фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" Елван Атилла , която е съпруга на бившия зам.-министър на транспорта в кабинета на Сергей Станишев Юджел Атилла. Ибрямова е дясна ръка на Доган над 30 години и нейното прогонване стъписа както активисти, така и обикновени привърженици на ДПС.

Именно в тази фейсбук група заваляха едно след друго писма и декларации, адресирани към почетния председател. В тях се настоява за обяснение и за ответна реакция, каквато засега почетният председател не е показал.

Самата Елван Атилла в прав текст попита: "Господа от ДПС, какво правите?!? Вярно е значи от новините по другите сайтове, които се набиват в очите ни, че се разчистват хората на почетния председател Ахмед Доган. Осъзнайте се! Какво се случва? Д-р Ахмед Доган за нас е икона, нашият лидер, нашето "Аз", как ще избирам дали да бъда с него или не".

Делян Пеевски в прав текст съобщи, че ставащото е "ново начало" за ДПС и заплаши, че който се съпротивлява, остава в исдторията.

Още: "Новото начало за ДПС е факт - който не го разбира, остава в миналото": Пеевски за рокадите и оставките

Когато чистка удари, как ДПС отвръща

С декларации към почетния председател се обръщат от Общинския съвет на ДПС Асеновград и общински съветници от ДПС - Куклен, както и от Общинските съвети на ДПС в Кричим и Първомай.

Според общинското ръководство на ДПС в Асеновград отговорност носят общинските структури на партията, областният съвет, но и лично областният лидер Юксел Расим, който според текста "умишлено не прояви активност по време на предизборната кампания и даде подобни наставления до приближените на него структури".

Санкцията към Рамадан Аталай доверие пък е определена като опит да се дискредитира Ахмед Доган и да се подмени ДПС, което според подписалите е недопустимо.

Асеновградският актив на ДПС се противопоставя и на назначението на заместник-областния управител Нурджан Караджова. Те смятат, че  то е ''изтъргувано'' единствено с Юксел Расим. Регионалните активисти настояват за спешни действия.

Отворено писмо има и от симпатизанти на ДПС,членове на ДПС, учредители на ДПС и репресирани през 1984-5, 1989 г, от общините Кърджали, Крумовград, Момчилград, Кирково, Ардино,Джебел и Черноочене, което обаче беше много бързо изтрито и остана само в другата едноименна група.

Наред с това в поредица от постове и коментари под тях привържениците на ДПС се питат какво става в партията. Всички призовават Ахмед Доган да "вземе мерки, докато не е станало късно".

Във друга фейсбук група със същото название, но изписана с главни букви, също се сипят тревожни постове с въпроси към Доган. "Здравейте, защо никой от централното ръководство не излиза да обяснява какво се случва в ДПС, защо дългогодишни депутати и евродепутати и бивши председатели си заминават от партията, винаги след избори се прави чистка. Защо? Мисля си, че симпатизанти и членовете на ДПС искат обяснение за случващото се в партията!", пише член на групата.

"ДПС за нас е кауза, не е кафене дадена на концесия на разни "феномени", коментира друг представител на общността. "Да не се окаже накрая "феноменът" да остане генерал без армия", добавя той.

Огън по новите фаворити на новото ръководство

В същата група беше препубликуван пост на Тодор Т. Батков със снимки на новата звезда на ДПС - заместник.управителя на Пловдивска област Нурджан Караджова. На кадъра тя е в предизвикателни пози и оскъдно облекло.

 

 

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес