Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш финансов министър: И служебен кабинет може да ни вкара в Еврозоната

02 юли 2024, 08:05 часа
Реклама

Актуализация на бюджета е необходима само, когато толкова зле вървят приходите или пък толкова дълбоко в популизма навлязат политиците. Няма да сме свидетели на актуализация на бюджета през настоящата година. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев пред bTV. 

Още: Бивш финансов министър: С предложеното от ГЕРБ правителство няма да приемем еврото

Критериите за Еврозоната

Той обясни, че България може да влезе в Еврозоната в зависимост от нивото на инфлацията и правителството независимо кое е то. Служебното правителство също няма проблем при достатъчно желание и политическа воля България да стане член на Еврозоната „по някое време през миналата година“, посочи Велчев.

Според него това, което може да се направи, за да може България да влезе по-бързо в Еврозоната, е да се спазва бюджетната дисциплина, да се преструктурират разходите, да се постигне по-нисък бюджетен дефицит, отколкото е заложен в бюджета.

По думите на Велчев, ако трябва дас е търси вина на управляващите за инфлацията, са прекомерните бюджетни разходи през последните години.

Ще има ли правителство?

Милен Велчев изтъкна, че трябва да има стабилно управление, с хоризонт поне една година, а защо не и 4 години и тогава партньорите на България ще знаят, че това, което заявява правителството като приемане на еврото и влизане в Еврозоната, ще бъде факт занапред. Ако искаме да останем в периферията като Полша, Чехия, Унгария или Румъния, това технически също е възможно, но не е най-добрият вариант за България, предупреди бившият финансов министър.

Милен Велчев обаче е скептичен, че ще има редовно правителство, като е напълно възможно служебния кабинет да продължи да управлява. По-добре е да има известно време редовно правителство и мнозинство, което може да приеме редица закони по Плана за възстановяване, за да напреднем колкото можем в тази област, каза Велчев. Той смята, че ни очакват тежки времена и някаква форма на финансова криза в Еврозоната, произтичаща от лошото бюджетно състояние на редица държави, имащи политическа криза. Предстоят и финансови бури, които може да засегнат и нас, допълни Велчев.

Още: Любомир Дацов: Разумно е да влезем в еврозоната от 1 януари 2026 г.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес