Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленчуците, които имат колкото полза, толкова и вреда

23 юли 2024, 16:37 часа

Зеленчуците обикновено съставляват почти половината от здравословната диета. Те са нискокалорични, богати на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Но някои от тях са не само полезни, но и вредни, съобщава изданието The Health Site. Списъкът с тях включва зелен грах, домати, картофи, цвекло, зеле.

Зелен грах

Нормата, дори и за здрав човек, е максимум 3-4 супени лъжици варен грах на ден. Поради голямото количество пурини, грахът увеличава образуването на газове, инхибира производството на ензими и провокира мастна дегенерация на черния дроб. При по-възрастните хора грахът може да причини мускулни болки, тъй като в него се задържа пуринова киселина. В допълнение, консервираният зелен грах съдържа излишък от захар и сол, както и високо съдържание на киселина, така че хората със заболявания на панкреаса, стомашно-чревни проблеми и подагра не трябва да го ядат.

Домати

Доматите са източник на витамини C и B, както и на ликопен - това е основната им ценност. Ликопенът е мощен антиоксидант, намалява риска от рак и сърдечни заболявания, както и нивото на "лошия" холестерол. Колкото по-ярък е цветът на кората, толкова повече ликопен съдържа.

Не яжте тези зеленчуци в жегата

Но тук има и обратната страна на монетата: тялото абсорбира не повече от 22 mg ликопен на ден (това са само 3 малки домата). Второ, по-добре е да се даде предпочитание на оранжерийните домати: смлените домати могат да абсорбират нитрати и други вредни вещества.

Хората с подагра трябва да ядат домати с повишено внимание: доматите могат да провокират пристъп при тях. Те често са забранени за пациенти с уролитиаза поради холеретичния им ефект. Грубите влакна в състава им могат да раздразнят лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника, а самият домат може да предизвика повишена киселинност. Солта възбужда апетита.

Картофи

От една страна, картофите са източник на калий. Този минерал помага за извеждане на излишна течност от тялото. Но от друга страна, консумацията на картофи повишава нивото на кръвната ви захар, а също и теглото.

Нишестето, което съставлява до 80% от цялото сухо вещество в грудките, е най-вредно в този зеленчук. Ако картофите са стари, нишестето често се разпада на глюкоза, фруктоза и други прости въглехидрати. Зло номер две е соланинът, съдържащ се в кората, който влияе негативно на нервната система. Отличителна черта на този зеленчук е неговият зеленикав цвят. 

Цвекло

Този корен зеленчук съдържа много захар, така че не се препоръчва за диабетици, но не само. Той пречи на усвояването на калций и това крие рискове за хората, склонни към остеопороза. Също така повишава киселинността на стомаха в сурова и варена форма, тоест, ако имате гастрит с висока киселинност, цвеклото също не трябва да се яде. Голямото количество калциев оксалат в него е вреден за уролитиазата.

Зеле

Този зеленчук също провокира газове, дискомфорт и болки в червата. На първо място, това е опасно за хора с нарушена функция на панкреаса и ензимен дефицит, но дори и за здрав човек, ако преядете със зеле, няма да е много здравословно. Препоръчителната доза за здрав възрастен е не повече от 150 гр на ден.

Патладжан

Подобно на картофите, патладжанът има тенденция да натрупва соланин по време на растеж: колкото по-старо е зрънцето, толкова повече отрова има в кората. Така че, дори и да не сте свикнали да белите патладжана, по-добре е да започнете да го правите, за да избегнете отравяне. Пулпата на този зеленчук също съдържа вредни вещества, които стимулират увеличаването на количеството оксалова киселина в организма, което може да причини камъни в бъбреците.

В тези зеленчуци има най-много пестици

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес