Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелен грах: Как влияе на кръвната захар и може ли да се консумира от диабетици

29 септември 2024, 17:15 часа

Вярвате или не, този класически зеленчук всъщност е плод, а самият грах е семената на този плод. Както и да ги наречете, няколко зърна грах могат да бъдат чудесно допълнение към различни ястия.

Вижте още: Ендокринолог: Тези храни държат кръвната захар под контрол

Грахът е с високо съдържание на витамин С и съдържа витамини А и В. Те също са чудесен начин да си набавите фибри, калий и желязо.

Зеленият грах е полезен при диабет, осигурява необходимите ползи за здравето и всеки може да го включи в диетата си. Зеленият грах също предпазва от някои видове рак и днес се среща по целия свят. Той имат впечатляващ хранителен профил и съдържат богато количество фибри.

Ползи от зеления грах

Зеленият грах има много предимства, включително тези, споменати по-долу:

1. Здрави очи

Грахът съдържа лутеин и зеаксантин, които помагат да запазите очите здрави. Тези хранителни вещества също помагат за защита на очите ви от катаракта и свързана с възрастта дегенерация на макулата.

2. Подпомага храносмилането

Грахът е богат на фибри, което помага за поддържане на потока на материята през храносмилателния тракт. Този богат източник на фибри поддържа червата ви здрави и предотвратява пренаселването на нездравословни бактерии. Освен това ще ви предпази от възпалителен чревен синдром и рак на дебелото черво. Грахът също има голямо количество куместрол, хранително вещество, което помага за предпазване от рак на стомаха.

Вижте още: Може ли хората с диабет да пият кафе и как влияе на кръвната захар

3. Здраво сърце

Свободните радикали причиняват възпаление и стрес, които образуват плаки по стените на кръвоносните съдове, вредни за здравето на сърцето ви. Грахът има омега-3 и омега-6 мастни киселини, които предотвратяват образуването на плака. Освен това те съдържат калий, калций и магнезий, които понижават високото кръвно налягане и предотвратяват сърдечни заболявания.

4. Изграждане на имунитет

Грахът е богат на антиоксиданти, които помагат за изграждането на имунната система. В граха има различни хранителни вещества, които действат като антиоксиданти, като витамин С, витамин Е, цинк, епикатехин и катехин. Грахът също има противовъзпалителни хранителни вещества, които намаляват риска от сърдечни заболявания, диабет и артрит.

5. Контролира кръвната захар

Зеленият грах има гликемичен индекс 22, което е ниско, и затова помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Той също е богат на фибри и протеини, които помагат за контролиране на кръвната захар. Проучванията показват, че диетата с високо съдържание на протеини помага за стабилизиране на нивото на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес