Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 21 октомври: Яжте го всеки ден, този есенен зеленчук е най-полезен за възрастните хора

21 октомври 2024, 10:30 часа

Този есенен зеленчук задължително трябва да присъства в диетата на възрастните хора - той се отличава с високо съдържане на фибри и витамин С. "Препоръчва се основният акцент да се постави върху зеленчуците в храненето на възрасните хора. Зелето се счита за най-полезен зеленчук за тях", казва д-р Елена Соломатина.

Полезни свойства на зелето 

То съдържа необходимия за организма витамин С и много фибри. Бялото зеле е добро за поддържане на здравето. Може да се консумира под всякаква форма, не само прясна. Полезно е задушено, варено и мариновано. Ако имате проблеми с храносмилането, се препоръчва да ферментирате или да задушите зелето.

Диетологът съветва най-вече да се обърне внимание на зелето през есента.

Здравен съвет за деня, 19 октомври: Лекар: Яжте всеки ден този зеленчук, той сваля холестерола и насърчава производството на колаген

Благодарение на витамин С предпазва от настинки и вирусни инфекции, а фибрите и диетичните фибри допринасят за нормалната функция на червата. Киселото зеле е полезно за чревната микрофлора, тъй като я насища с полезни бактерии.

Освен това съдържа калций, който помага за укрепване на костите и зъбите, както и желязо, което е необходимо за производството на хемоглобин и предотвратяване на анемия.

За мъжете този зеленчук ще помогне за подобряване на здравето на простатата. Бялото зеле съдържа витамин С, който намалява възпалението и предотвратява развитието на рак на простатата. Освен това съдържа селен, който е антиоксидант и предпазва клетките от увреждане.

Зелето подобрява здравето на кожата. Съдържа витамин С, който укрепва колагена в кожата и предотвратява появата на бръчки. Освен това този зеленчук съдържа витамин Е, който е антиоксидант и предпазва кожата от увреждане.

Яденето на бяло зеле подобрява здравето на сърцето. Съдържа калий, който понижава кръвното налягане и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, този зеленчук съдържа фитонутриенти, които намаляват нивата на холестерола в кръвта.

Яденето на прясно, сурово бяло зеле има положителен ефект върху здравето на храносмилателната система. Съдържа фибри, които подобряват чревната подвижност и предпазват от запек. Освен това съдържа сулфорафан, който е антиоксидант и предпазва червата от увреждане.

"Като цяло бялото зеле е много полезен продукт за здравето на жените и мъжете. Съдържа много хранителни вещества, които имат положителен ефект върху здравето и предотвратяват различни заболявания", казва специалистът.

Въпреки че яденето на бяло зеле може да донесе много ползи на човешкото тяло, не трябва да забравяме за вредата, когато консумираме този зеленчук в големи количества.

"Първо, може да причини подуване и газове в червата, което може да доведе до коремен дискомфорт и болка. Второ, зелето съдържа вещества, които забавят щитовидната жлеза и могат да нарушат нейната функция. Затова хората с подобни проблеми трябва да консумират този зеленчук с повишено внимание. И накрая, може да причини алергични реакции при хора, които са алергични към други кръстоцветни храни, като броколи или карфиол", казва още диетологът.

Здравен съвет за деня, 12 октомври: Лекар: Яжте го всеки ден, този зеленчук чисти черния дроб

Важно: Статията не замествва балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес