Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 12 септември: Яжте този зеленчук през есента, той укрепва имунитета и сваля холестерола

12 септември 2024, 10:24 часа

Този зеленчук е пълен с фибри, антиоксиданти и други полезни вещества. Диетологът Асмит Батай препоръчва консумацията му през есента за стимулиране на имунитета, сваляне на холестерола и укрепване на костите. 

В края на лятото и началото на есента младите тиквички узряват в градините. Този универсален зеленчук е вкусен и лесен за приготвяне. Освен това съдържа много полезни вещества, които според диетолога Асмит Батай могат да поддържат различни аспекти на нашето здраве.

Хранителна стойност на тиквичките

Според USDA, една чаша нарязани тиквички съдържа приблизително 21 калории, 1,5 грама протеин, по-малко от половин грам мазнини, 3,9 грама въглехидрати. Плюс 1,24 гр фибри и 3,1 гр натурална захар.

С какво олио да готвите, ако имате висок холестерол - отговор от лекар

Този зеленчук също така съдържа важни витамини, микроелементи и растителни антиоксиданти, които помагат за подобряване на вашето здраве.

Тиквички: лечебни свойства

Тиквичките са богати на антиоксиданти, които укрепват имунната система. Те съдържат витамини А и С, както и голям брой растителни съединения, включително каротеноиди и полифеноли. Всички те са антиоксиданти, които помагат на тялото да намали възпалението и да се бори със свободните радикали (свободните радикали са нестабилни молекули, които, ако се оставят да се натрупват в големи количества в цялото тяло, могат да доведат до всякакви хронично заболявания - от сърдечни заболявания до рак). В допълнение, каротеноидите са свързани със защитата от ултравиолетовите лъчи, като помагат за естествената защита на кожата ни от слънчево изгаряне и рак на кожата.

Тиквичките съдържат важни хранителни вещества за здравето на очите. Когато става въпрос за поддържане на здрави очи и зрение, тиквичките също могат да бъдат полезни. Два от каротеноидите, открити в този продукт, лутеин и зеаксантин, са свързани с подобряване на здравето на очите, както и витамин А. Лутеинът и зеаксантинът всъщност се натрупват в ретината, помагайки за предотвратяване на свързани с възрастта очни заболявания като катаракта и макулна дегенерация. Докато витамин А също е тясно свързан с функцията на очите, като ключов елемент за здравето на ретината и цялостната функция на очите.

Тиквичките подпомагат здравето на сърцето, нивата на холестерола и кръвното налягане. Известно е също, че тиквичките поддържат здравето на сърцето благодарение на съдържанието на фибри, калий, магнезий и витамин К. В тях ще намерите пектин, вид разтворими фибри, които се свързват с холестерола в стомашно-чревния тракт, като го отстраняват от тялото чрез отпадни вещеста, вместо да се абсорбират в кръвта. Когато има голямо количество „лош“ холестерол (липопротеин с ниска плътност) в кръвта, има шанс това да причини образуването на плака във вените и артериите, което потенциално води до сърдечно заболяване.

Консумацията на фибри също може да помогне за нормализиране на кръвното налягане, което е от ключово значение за оптималното здраве на сърцето. Междувременно калият и магнезият са електролити, които играят жизненоважна роля за нормалния сърдечен ритъм. И накрая, витамин К е неразделна част от здравословното кръвосъсирване, друг критичен аспект на цялостното здраве на сърцето.

Тиквичките са източник на фибри за здравословно храносмилане и чревна микробиома. Като ядете тази вкусна храна, можете да подобрите здравето на червата си. Разтворимите фибри, открити в тиквичките, са полезни за здравите бактерии, които живеят в лигавицата на червата ви. Тези бактерии живеят в дебелото черво в по-голяма общност от микроорганизми, известни като микробиом на червата, и те са жизненоважни не само за здравето на храносмилането, но и за цялостното здраве. Ще намерите и някои неразтворими фибри в тиквичките, които действат като груба храна за храносмилателния тракт, поддържайки изхожданията редовни. Високото съдържание на вода в тиквичките не само хидратира, но също така подпомага храносмилането, подобрява усвояването на хранителните вещества и предотвратява често срещани проблеми като запек.

Тиквичките подпомагат здравето на костите. Когато става въпрос за здравословни храни за здравето на костите, млечните продукти не са единствената възможност, към която можем да се обърнем. Много зеленчуци и плодове могат да ни помогнат да поддържаме здрави кости, включително тиквичките. Те съдържат магнезий, манган и витамин К, всички от които са свързани с поддържането и растежа на здрави кости.

Тиквичките съдържат витамини от група В, фолиева киселина и В6. В допълнение към всички горепосочени хранителни вещества, открити в тиквичките, ще намерите и витамини от група В, фолиева киселина и витамин В6. Фолиевата киселина е особено важен микроелемент за бременни жени, тъй като е от решаващо значение за формирането на невралната тръба на плода, както и за образуването на здрава кръв и клетки през целия живот. Докато витамин B6 помага за предотвратяване на анемия, поддържа здрава нервна система и дори може да помогне за насърчаване на здравето на мозъка.

Този чай намалява холестерола и риска от инфаркт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес