Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всички допускаме тази грешка по време на диета, но тя ни пречи да отслабнем

26 март 2022, 11:50 часа

Оказва се, че всички допускаме една грешка по време на диета. И дори не предполагаме, че именно тя е причината да не отслабваме въпреки усилията си.

Най-честата грешка по време на диета

Повечето хора, които искат да се избавят от излишните килограми, обикновено правят големи корекции в диетата си. Те отказват консумацията на мазна, солена и пикантна храна. Същевременно увеличават порциите на зеленчуците и плодовете. Техните ползи за здравето са известни на всеки.

Защо всички полудяха по тази диета с кисело мляко?

Но според диетолога Андрей Лисенко трябва да се внимава с плодове, които имат много висок гликемичен индекс.

Плодовете, които пречат на отслабването

Поне временно трябва да се откажете от следните плодове -  банан, диня, манго, грозде, фурми. Освен това е важно да запомните, че не трябва да прекалявате - не нужно да ядете повече от два плода на ден. От някои плодове е по-добре да ядете по един, съветва диетологът.

Задължително включете тези мазнини в диетата си

Според него рисковете, свързани с тяхната консумация, се дължат на високия им гликемичен индекс - съдържащата се в тях глюкоза влиза в кръвта твърде бързо. А това от своя страна стимулира твърде активното производство на инсулин - основния хормон, който пропуска глюкоза в клетката и се преобразува в енергия. Излишъкът от този хормон също е нездравословен за организма, както и дефицитът му.

Диетологът препоръчва по време на диета да насочите вниманието си към по-малко сладки плодове и зеленчуци. Например, краставици, домати, тиквички, авокадо, зеле, целина и т.н. Те съдържат големи количества полезни фибри и нямат захар. Това гарантира по-бързо отслабване. 

Тази диета намалява риска от хипертония с 66%

Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или диетолог!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес