Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Висока кръвна захар - сваля или вдига кръвното налягане

28 септември 2024, 07:00 часа

Високото кръвно налягане (хипертония) и диабетът са аспекти на метаболитния синдром и често се срещат заедно. Възможните причини за това може да са, че имат подобни рискови фактори или че високите нива на кръвната захар увреждат клетките в сърдечно-съдовата система.

Вижте още: Каква е разликата между "добър" и "лош" холестерол

Хипертонията и диабетът имат редица общи причини и рискови фактори. Човек, който има едно заболяване, е с повишен риск от развитие на другото. По същия начин, човек, който има и двете състояния, може да открие, че всяко състояние влошава другото.

Тази статия предоставя информация за връзката между високо кръвно налягане и диабет, включително как да идентифицирате, предотвратите и лекувате всяко състояние.

Идентифициране на хипертония и диабет

Налични са някои сравнително прости тестове, които помагат на човек да определи дали има диабет или хипертония.

Американската сърдечна асоциация (AHA) твърди, че повечето хора с хипертония не изпитват никакви симптоми. Хората обикновено откриват, че имат хипертония след рутинна проверка на кръвното налягане.

Отчитането на кръвното налягане ще покаже числа, представляващи два различни вида кръвно налягане: систолично и диастолично.

Систолично: Това число се появява в горната част. Представлява максималното налягане, което сърцето упражнява при биене.

Диастолно: Това число се появява в долната част. Той представлява количеството налягане в артериите между ударите на сърцето.

Нормално: Систолното е под 120, а диастолното е под 80.

Повишено: Систолното е 120–129, а диастолното е под 80.

Хипертония стадий 1: Систолното е 130–139 или диастолното е 80–89.

Хипертония стадий 2: Систолното е 140 или по-високо, или диастолното е 90 или по-високо.

Хипертонична криза: Систолното е по-високо от 180 или диастолното е над 120.

Хипертоничната криза е спешна медицинска помощ и човек се нуждае от незабавна медицинска помощ, за да се предотвратят тежки усложнения.

Идентифициране на диабет

Според Американската диабетна асоциация (ADA) не всеки с диабет ще изпита симптоми на заболяването.

Ако се появят симптоми на високи нива на кръвната захар, те могат да включват:

прекомерна жажда

прекомерен глад

честа нужда от уриниране

силна умора

замъглено зрение

забавено заздравяване на рани

Вижте още: Пушенето на цигари сваля или вдига кръвното налягане

Човек може също да открие, че става по-податлив на инфекции, като например:щ

инфекции на пикочните пътища (UTI)

млечница

инфекция на горните дихателни пътища

Хората могат да си направят тест за глюкоза на гладно, за да помогнат за идентифициране на диабет. ADA осигурява следните параметри за нивата на кръвната захар след период на гладуване от поне 8 часа:

Нормално: Това е по-малко от 100 милиграма на децилитър (mg/dl).

Преддиабет: Това е между 100-125 mg/dl.

Диабет: Това е показание от 126 mg/dl или повече.

Други тестове за диабет могат да покажат нивата на кръвната захар след пиене на подсладена напитка.

Видове диабет и техните симптоми

Има три вида диабет, всички от които имат различни причини:

Диабет тип 1

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което тялото погрешно атакува клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин. Заболяването има тенденция да се проявява в детството или юношеството, въпреки че може да се появи по-късно в живота.

Диабет тип 2

Диабет тип 2 възниква в резултат на инсулинова резистентност. Това е мястото, където телесните клетки губят способността си да реагират на инсулин. Панкреасът се опитва да компенсира, като произвежда повече инсулин, но процесът не е устойчив.

Каква е връзката между диабета и хипертонията?

В статия от 2021 г. Trusted Source се отбелязва, че диабетът и хипертонията често се срещат заедно и може да имат някои общи причини. Те включват:

заседнал начин на живот с прекомерен прием на калории

затлъстяване

възпаление

оксидативен стрес

инсулинова резистентност

Може ли диабетът да причини хипертония?

Човек с диабет или няма достатъчно инсулин за обработка на глюкозата, или неговият инсулин не работи ефективно. Инсулинът е хормонът, който позволява на тялото да преработва глюкозата от храната и да я използва като енергия.

Когато човек има проблеми с инсулина, глюкозата не може да влезе в клетките му, за да осигури енергия, така че вместо това се натрупва в кръвта.

Високите нива на кръвната захар могат да причинят широко разпространено увреждане на тъканите и органите, включително тези, които играят ключова роля в поддържането на здравословно кръвно налягане. Например увреждането на кръвоносните съдове и бъбреците може да доведе до повишаване на кръвното налягане.

Хората с диабет имат ли по-високи нива на хипертония?

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) посочват, че около 47% от възрастните в Съединените щати имат хипертония или приемат лекарства за справяне със състоянието.

За сравнение, ADA заявява, че 2 от 3 души с диабет или съобщават за хипертония, или приемат лекарства с рецепта за понижаване на кръвното си налягане.

Горните статистики показват, че хората с диабет имат по-висок процент на хипертония в сравнение с общата популация.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес