Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Няма да повярвате какво се случва с тялото ви след 8 седмици без месо

30 юли 2024, 17:05 часа

Веганската диета може да намали биологичната възраст на хората само с осем седмици, показват нови изследвания. Диета, базирана на храни от растителен произход, за период от два месеца повлияла положително на параметрите, които показват „възрастта“ на сърцето, ендокринната система, черния дроб и метаболитния статус, докато това не се случи в контролната група, в която хората са яли месо, яйца и млечни продукти.

Вижте още: Пиенето на вода топи килограмите: Колко чаши трябва да пият мъжете и жените?

Хората, които ядат растителни храни, също са загубили средно два килограма повече от всеядните, вероятно защото са консумирали около 200 калории по-малко от храната, която са консумирали през първите четири седмици от проучването, съобщават учените.

Има и експерти, които приемат, че дългосрочната растителна диета може да доведе до дефицит на определени микроелементи.

Откритието се основава на малко проучване, което включва 21 двойки еднояйчни близнаци на 39 години, половината от които следват веганска диета, а другите яли от всички групи храни.

До края на изследването изследователите анализираха намаляването на оценките на биологичната възраст въз основа на стойностите на ДНК метилиране - вид химическа модификация на ДНК, използвана за оценка на биологичната възраст. Този параметър се отнася до влошаване на функциите на тъканите и клетките в тялото и не винаги съвпада с хронологичната възраст.

Вижте още: Ранобудни или "нощни птици"? Ново изследване разкрива кои хора имат по-добра когнитивна функция

Том Сандърс, почетен професор по хранене и диететика в Кралския колеж в Лондон, който не е участвал в това изследване, смята, че колегите му в това проучване са направили някои аргументи в полза на растителна диета, но че проучването не е взело предвид недостиг на витамини и минерали

"Въпреки че проучванията показват, че диетата на растителна основа има благоприятен ефект върху здравето на средна възраст, включително по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, това не е така за по-възрастните вегани, които са по-склонни да губят мускули, имат ниски костна плътност и имат неврологични разстройства, които значително влияят върху качеството на живот" - казва Сандърс.

Той също така добави, че продължителността на живота на веганите вече не се сравнява с тази на всеядните.

Друго обяснение за положителните резултати от изследването дава д-р Дуейн Мелор, диетолог и представител на Британската асоциация на диетолозите, който напомня, че диетата на всеядните обикновено е много по-калорична от веганската диета и че ключът, може би , е в намаляването на приема на калории. .

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес