Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този плод е много опасен за хора с високо кръвно и холестерол

13 септември 2024, 09:44 часа

Грейпфрутът в оригиналния си вид или като сок може да бъде част от вашата закуска, но може да повлияе и на терапията, която приемате.

Вижте още: Имате бели налепи по езика? 7 болести, които ги причиняват

Едно освежаващо парче грейпфрут или сок от този плод може да има много ползи; пълно е с витамини С и А, както и с полезни минерали като калий. Но преди да вземете този плод, трябва да имате предвид, че има важен недостатък - грейпфрутът може да повлияе на ефекта на голям брой лекарства.

Грейпфрутът може да повлияе на лекарства, използвани за лечение на висок холестерол, тревожност и депресия, сърдечни проблеми и отхвърляне на трансплантирани органи.

Яденето на грейпфрут влияе на тези лекарства по два начина

Твърде много лекарства в тялото

За повечето лекарства, повлияни от грейпфрут, това може да доведе до необичайно високи нива на лекарството в кръвта. Това е така, защото сокът от грейпфрут реагира с ензим в червата, наречен цитохром P450 3A4 (CIP3A4), който е отговорен за разграждането на много различни видове лекарства.

Съединенията в грейпфрута, известни като фуранокумарини, също се разграждат от CIP3A4 – но получените продукти след това се свързват с ензима и блокират необратимо неговото действие. В резултат повечето от лекарствата, върху които ензимът обикновено действа, завършват в кръвния поток и нормалната функция се възстановява само когато тялото произвежда повече CIP3A4.

Хората имат различни нива на CIP3A4 в червата си, така че въздействието от консумацията на грейпфрут може да варира при отделните хора. В някои случаи нивото на лекарството, което попада в кръвта, може да има сериозни странични ефекти.

Грейпфрутът може да направи лекарството по-малко ефективно

Установено е също, че грейпфрутът може да направи лекарството по-малко ефективно, този път чрез насочване към различна група протеини: транспортните протеини, които „преместват“ лекарствата в кръвния поток от червата, блокирайки ги от това.

Вижте още: Този чай се нарича "Еликсирът на живота": Понижава кръвната захар, кръвното налягане и топи мазнините

Един от най-честите примери за лекарство, засегнато от това, е вид антихистамин, използван за лечение на сенна хрема.

„Сокът от грейпфрут може да доведе до навлизане на по-малко от лекарството фексофенадин в кръвообращението“, каза д-р Шев Мей Хуанг, заместник-директор на Службата по клинична фармакология на FDA, в актуална информация за потребителите на FDA.

Последствието от това е, че лекарства като фексофенадин може да се окажат по-малко ефективни от очакваното, което не е точно това, което искате, когато поленовата алергия е в разгара си.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес