Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този плод чисти ударно лошия холестерол от кръвоносните съдовете

28 август 2024, 06:00 часа

Гроздето, освен че е много вкусно и сладко, има и своите ползи за организма, особено за кръвоносните съдове

Гроздето е истинска съкровищница от витамини и минерали. 

Някога гроздето е било смятано за "храна на боговете" и е било свързвано с Дионис, гръцкия бог на виното, земеделието и плодородието. Споменава се и в митологията, като се акцентира върху опияняващите свойства на виното.

Вижте още: Опасни ли са червени бенки по тялото

Гроздето е чудесен източник на манган, минерал, който улеснява протеиновия и въглехидратния метаболизъм и активира ензимите, отговорни за оползотворяването на ключови хранителни вещества, като витамини от група В. Сладкият и остър вкус на гроздето може да ви накара да ядете повече калории, отколкото бихте искали. Добре е да имате предвид, че една чаша съдържа приблизително 100 kcal.

Гроздето срещу сърдечно-съдови заболявания

През последните десетилетия растителните химикали заинтригуваха учените със същата интензивност, с която витамините ги заинтригуваха през миналия век.

Един такъв растителен химикал е ресвератролът, открит в гроздето и виното. Веществото се секретира в отговор на микробна инфекция на плодовете или стрес (използване на хербициди, фунгициди, излагане на UV лъчи) и служи като естествена антиоксидантна защита в гроздето.

Той се натрупва в кожата на гроздето и е биологично активен растителен химикал, който получи много внимание през последните години поради многобройните си положителни ефекти. Изследване, публикувано в The Journal of Infectious Diseases, показва положителен ефект на ресвератрол върху грипа.

Група италиански учени, ръководени от д-р Анна Паламара от Института по микробиология в Рим, провеждат in vitro и in vivo изследвания с това вещество, за да изследват ефекта на ресвератрола върху репликацията на грипния вирус. В своите изследвания те стигат до извода, че ресвератролът силно блокира репликацията на грипния вирус в клетъчните култури, което е потвърдено и от изследвания върху лабораторни животни.

Защитният ефект на виното за превенция на сърдечно-съдови заболявания е добре известен и французите са особено горди с това.

С научно-популярния термин "френски парадокс" се описва фактът, че французите страдат много по-рядко от сърдечно-съдови заболявания и в същото време консумират същото количество наситени мазнини като американците.

Французите обичат да ядат, а диетата им е богата на мазнини и по всички характеристики би трябвало да ги постави в рисковата група за поява на сърдечно-съдови заболявания. Проучвайки внимателно характеристиките и разликите между френската и американската диета, изследователите стигнаха до заключението, че съществена разлика е приемането на червено вино.

Вижте още: Диетолог: Тези 2 храни ускоряват ударно метаболизма ви

Намалява лошия холестерол

Многобройни контролирани проучвания показват, че червеното вино – когато се консумира в умерени количества – повишава нивото на HDL („добър“ холестерол) и намалява нивото на LDL („лош“) холестерол в кръвта.

Защитният ефект на виното върху сърдечно-съдовата система се приписва на вече споменатия ресвератрол. Смята се, че гроздовият сок, поради съдържанието на това защитно вещество, може да осигури подобна защита като червеното вино. 

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес