Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този нощен издава риск от заболяване на черния дроб

01 октомври 2024, 14:27 часа

Един нощен симптом, който засяга различни части на тялото, може да бъде индикатор за повишен риск от заболяване на черния дроб. Става въпрос за сърбежа по кожата.

Омазнен черен дроб и сърбеж по кожата 

Затлъстяването или омазняването на черния дроб е едно от най-честите заболявания на съвременните хора, което възниква поради нездравословни навици, водещи до цялостно напълняване на тялото.

Здравият черен дроб може да съдържа малко количество мазнини, но когато достигне 5 до 10 процента от теглото на черния дроб, това се превръща в проблем, съобщава изданието Express Health.

Тези храни възстановяват най-бързо черния дроб 

В началния стадий заболяването е напълно обратимо, докато неконтролираното му развитие води до влошаване на патологичните процеси, причинявайки белези и втвърдяване на органната тъкан и възникване на необратима цироза.

Как можете да разберете дали черният ви дроб натрупва мазнини? Експертите отбелязват, че признак на опасно заболяване може да бъде сърбеж по кожата, включително „необичаен сърбеж през нощта“.

„Ако човек развие чернодробно заболяване, нивото на жлъчните соли в тялото може да се повиши, което причинява сърбеж“, цитира изданието експерти.

Учените, цитирани от изданието, изброяват някои характеристики, които могат да разграничат сърбежа, който се появява поради мастно чернодробно заболяване. Много хора го усещат само в една област на тялото - например в крайниците, стъпалата на краката или дланите.

Също така усещането за сърбеж може да обхване цялата повърхност на тялото.

Сърбежът, свързан с чернодробно заболяване, често се влошава късно вечер или през нощта.

Обикновено сърбежът, причинен от увреждане на черния дроб, не е придружен от обрив или кожни лезии, какъвто е случаят с дерматологични проблеми или алергии. В случай на чернодробно заболяване, това често се превръща в инвалидизиращ симптом за човек, засягащ качеството на живот.

Експертите подчертават, че появата на необичаен сърбеж, който не е бил усещан от човек преди, който продължава твърде дълго или се усеща само през нощта, е сериозна причина да посетите лекар, да се консултирате с него и евентуално да се подложите на преглед, съобщава още изданието.

На ранен етап заболяването често е безсимптомно и може да бъде открито само случайно - по време на биохимичен кръвен тест или по време на ултразвуково изследване (ултразвук).

Според статистиката най-често хората се обръщат към лекар със симптоми на заболявания, свързани с чернодробно омазняване - високо кръвно налягане, затлъстяване, признаци на диабет. В този случай мастната хепатоза се оказва диагностична находка.

Основните симптоми на неалкохолна мастна чернодробна болест са:

  • слабост, умора;
  • нарушение на съня;
  • метеоризъм;
  • разстройство на изпражненията;
  • гадене;
  • тежест и тъпа болка в десния хипохондриум.

Как ръцете и краката издават проблеми с черния дроб?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес