Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ендокринолог: Много хора го неглижират - това е първият симптом на диабет

01 октомври 2024, 17:12 часа

Диабетът възниква, когато кръвната Ви захар, която е основният енергиен източник на тялото Ви, е твърде висока.

Има два вида диабет:

Диабет тип 1 означава, че тялото ви не произвежда достатъчно инсулин. Лекарите обикновено диагностицират състоянието при деца и млади възрастнищ

Диабет тип 2 е най-често срещаният тип и това означава, че тялото ви не използва инсулина по правилния начин. Вашите шансове да получите заболяването се увеличават, ако сте с наднормено тегло или затлъстяване или ако други хора във вашето семейство имат диабет.

Вижте още: Кардиолог: Това е най-ефикасният начин да премахнете плаката от артериите

Какви са ранните признаци на диабет?

И двата типа диабет имат някои от едни и същи предупредителни признаци.

Повишен глад

Вашето тяло превръща храната, която ядете, в глюкоза, която клетките ви използват за енергия. Но вашите клетки се нуждаят от инсулин, за да приемат глюкоза. Ако тялото ви не произвежда достатъчно или никакъв инсулин, или ако клетките ви се противопоставят на инсулина, който тялото ви произвежда, глюкозата не може да влезе в тях и вие нямате енергия. Това може да ви направи по-гладни от обикновено.

Умора

Липсата на инсулин и глюкоза също може да ви направи по-уморени от обикновено.

Уриниране по-често

Средно човек обикновено трябва да уринира около четири до седем пъти за 24 часа, но хората с диабет може да го правят много повече. Обикновено тялото ви реабсорбира глюкозата, докато преминава през бъбреците ви. Но когато диабетът повиши кръвната ви захар, бъбреците ви може да не са в състояние да я върнат обратно. Това кара тялото да произвежда повече урина, а това отнема течности. Резултатът: Ще трябва да ходите по-често. 

Честа жажда

 Тъй като уринирате толкова много, можете да ожаднеете много.

Сухота в устата

Тъй като тялото ви използва течности, има по-малко влага за други неща. Може да се дехидратирате и устата ви да е суха.

Сърбяща и суха кожа

Кожата ви също може да се чувства суха, която също може да започне да сърби.

Замъглено зрение

 Промяната на нивата на течности в тялото ви може да доведе до подуване на лещите в очите ви. След това биха променили формата си и не могат да се фокусират.

Загуба на тегло

Ако тялото ви не може да получи енергия от храната ви, то вместо това ще започне да изгаря мускули и мазнини за енергия. Може да отслабнете, въпреки че не сте променили начина си на хранене.

Вижте още: Синдром на бялата престилка и високо кръвно налягане: Какво трябва да знаете

Може ли диабетът да причини главоболие?

Главоболието може да е симптом на хипогликемия или ниска кръвна захар. Това се случва, когато нивото на вашата захар или глюкоза падне много ниско.

Ранни предупредителни признаци за диабет тип 1 срещу диабет тип 2

Как можете да разберете дали имате диабет? Повечето ранни симптоми се дължат на по-високи от нормалните нива на глюкоза в кръвта. Въпреки че симптомите на диабет тип 1 и тип 2 са еднакви, има разлика в начина, по който се появяват.

При диабет тип 1 симптомите се проявяват бързо, само за няколко дни или седмици, особено при деца.

Четирите най-често срещани симптома са:

Уриниране по-често

Постоянна жажда

Умора и липса на енергия

Нежелана загуба на тегло

Симптомите на диабет тип 2 може да са леки и да се развиват по-бавно, особено в началото на заболяването. Възможно е да минете с години, без да разберете, че имате това състояние.

Ранни признаци на диабет при жени срещу мъже

Няма голяма разлика в ранните признаци на диабет между мъжете и жените, но може да има някои контрасти. Жените със заболяването може да имат вагинални гъбични инфекции и инфекции на пикочните пътища по-често, докато мъжете с нелекуван диабет са склонни да губят мускулна маса.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес