Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ябълки или круши - кой плод е по-здравословен

01 октомври 2024, 15:15 часа

Ябълките и крушите са два популярни плода, които, макар и отлични източници на витамини, минерали и фибри, имат свои собствени уникални характеристики. Диетологът д-р Анастасия Шаляпина сравнява хранителната стойност и полезните свойства на двата плода.

Ползи от ябълките

Те са с ниско съдържание на калории: един среден плод съдържа около 95 калории. Една средна ябълка съдържа около 4 грама фибри, които помагат за подобряване на храносмилането и помагат за контролиране на нивата на кръвната захар.

Ябълките са добър източник на витамин С, който поддържа имунната система, както и на витамин К и калий. Тези плодове съдържат кверцетин, който може да помогне за намаляване на възпалението и да поддържа здравето на сърцето. Високото съдържание на полифеноли е ефективно срещу затлъстяването и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Може ли ябълките да навредят на здравето и кой не трябва да ги яде

"Изследванията показват, че редовното ядене на цели ябълки може значително да намали индекса на телесна маса. Излишните килограми, напомням, провокират сърдечно-съдови заболявания, диабет и увеличават натоварването на опорно-двигателния апарат. Установено е, че яденето на 100-150 гр ябълки на ден намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане. Ябълките съдържат пектин, вид фибри, които действат като пребиотик в микробиома на червата. Пектинът насърчава растежа на полезните бактерии и подобрява съотношението между Bacteroidetes и Firmicutes, двата основни типа бактерии в червата. Това намалява риска от развитие на хронични заболявания като затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания и рак", казва специалистът.

Круши - по-полезни ли са от ябълките

Крушите също са с ниско съдържание на калории, като един среден плод съдържа около 102 калории. Предимството им пред ябълките е, че имат повече фибри – около 5-6 грама на среден плод – което ги прави особено полезни за храносмилането.

Крушите са богати на витамини С и К и съдържат важни минерали като мед и калий. Медта поддържа имунната система и метаболизма, докато калият подпомага нормалната сърдечна функция и мускулната контракция.

Крушите са източник на много полезни растителни съединения, като лутеин и зеаксантин, които са от съществено значение за поддържане на зрителната острота, особено с напредване на възрастта. Крушовите кори също съдържат кверцетин, който помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез намаляване на възпалението и понижаване на рискови фактори като високо кръвно налягане и холестерол.

По отношение на това кой плод е по-полезен, експертът обобщава: "Ябълките могат да бъдат по-полезни за контрол на теглото поради високото си съдържание на витамин С и фибри, както и полифеноли, които помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Докато крушите осигуряват повече фибри, мед и калий, както и антиоксиданти, които предпазват от оксидативен стрес. В крайна сметка изборът между ябълки и круши се свежда до вашите лични предпочитания. За да получите максимални ползи, опитайте се да включите и двата плода в диетата си, наслаждавайки се на техния вкус и хранителни свойства".

Ябълки - кога са вредни и кога трябва да се ядат

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес