Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орехи - как влияят на кръвната захар и подходящи ли си за хора с диабет

01 октомври 2024, 14:40 часа

Орехите са известни със своите различни ползи за здравето, като предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулт и подобряване на храносмилането. Могат ли диабетиците да ядат орехи? Всъщност хората с диабет, които ядат орехи, могат да контролират добре кръвната захар, както и да предотвратят опасни усложнения, които могат да възникнат.

Вижте още: Ендокринолог: Много хора го неглижират - това е първият симптом на диабет

1. Може ли диабетиците да ядат орехи?

Ново проучване заключава, че яденето на орехи може значително да намали риска от диабет тип 2. Съответно хората с диабет, които ядат орехи, могат да намалят нивата на инсулин на гладно, като ефективно предотвратяват хипергликемията.

Освен това количеството полезни за сърцето мононенаситени и полиненаситени мазнини в орехите помага за намаляване на нивото на лошия холестерол LDL и в същото време повишава нивото на добрия холестерол HDL, като по този начин предотвратява натрупването на плаки в артериите.

Освен това орехите могат да насърчат усещането за ситост, да предотвратят апетита и ефективно да поддържат загубата на тегло, избягвайки развитието на затлъстяване - един от най-важните и водещи фактори, причиняващи рак и диабет.

Орехите съдържат алфа-липоева киселина (ALA), която помага за ефективно намаляване на възпалението. Възпалението е състояние, което е тясно свързано с развитието на диабет, както и с други заболявания като сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер.

Други ядки полезни за хора с диабет

Хората с диабет тип 2, които ядат пет порции ядки седмично, са имали 20% по-нисък риск от сърдечни заболявания, отколкото тези, които ядат по-малко от една порция на месец.

Не всички ядки обаче имат еднакъв ефект. Проучванията показват, че дървесните ядки изглежда предлагат повече ползи за здравето на сърцето, както и подпомагат лечението на диабет, отколкото ядките, растящи в земята. Ядките растат по дърветата, включително бадеми, орехи, кашу, шамфъстък, пекан, лешници и кедрови ядки.

Вижте още: Този домашен сок понижава кръвното налягане и пази сърцето

В допълнение към орехите, тук са най-добрите ядки за хора с диабет, включително:

Бадеми

Според ново проучване, бадемите помагат за контролиране на нивата на глюкозата и намаляват риска от сърдечни заболявания при пациенти с диабет тип 2. Бадемите също са добър източник на фибри, които ви помагат да се чувствате сити за по-дълго, поддържат нивата на кръвната захар по-стабилни и са полезни за храносмилателната система.

Около 3 супени лъжици бадеми осигуряват до 80 mg магнезий, което е полезно за хора с диабет, които имат дефицит на този минерал. Увеличаването на приема на магнезий също допринася за здрави кости, регулиране на нивата на кръвното налягане, контрол на кръвната захар и функцията на нервите и мускулите.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес