Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Между Ironman и снукъра: Българският Рони О'Съливан (ВИДЕО)

01 октомври 2024, 12:32 часа • 514 прочитания

Триатлонът и снукърът са два спорта, които нямат много допирни точки. Един млад българин на име Виктор Илиев обаче ги съчетава, и то много успешно. Наричат го българския Рони О'Съливан - не само защото е добър с щеката, но и защото също като "Ракетата" се занимава с бягане на дълги разстояния. За да е по-интересно, Виктор добавя към бягането и още два спорта - плуване и колоездене. А това го отвежда към едно от най-тежките състезания в света: Ironman.

Виктор Илиев: успешен в снукъра, успешен и в триатлона

Навръх 22 септември - Денят на независимостта на България, Виктор Илиев и неговият приятел Красимир Киров се включват в Ironman в Италия. Виктор преминава общо 226 километра с плуване, колоездене и бягане и успява да финишира втори в категорията си с невероятно време. Двамата гостуваха в "Студио Спорт" на Actualno.com, за да разкажат повече за преживяванията си на Ironman и не само.

Ironman - най-тежкият триатлон в света

"Ironman e може би най-тежкият триатлон в света. Това е една организация, която провежда състезания в цял свят. България за съжаление все още не е била домакин на такова състезаниe. В Ironman дисциплините са много по-тежки от нормалния триатлон, от олимпийския триатлон дори. Ironman е 3,8 км плуване, 180 км колоездене и 42,2 км бягане (общо 226км)", разказа Красимир Киров, който финишира "малкия" Ironman в Италия.

Ironman Италия Красимир Киров

Второ място за Виктор на Ironman в Италия

"Големият" Ironman пък бе завършен от Виктор Илиев, за когото това бе пето участие в тази верига състезания. Той завърши на престижното второ място в своята категория. "Колкото повече опит имаш, толкова по-добре. За разлика от по-късите дистанции, тук по-важна е психиката. Разбира се, колкото по-натрениран си, толкова по-малко ще страдаш. Винаги ще страдаш, въпросът е кога ще започне страданието", каза Виктор.

"Най-трудната дисциплина е бягането, защото е накрая. Вече си уморен, преди това си плувал 4 километра, карал си 180 км колело. Започва да те натиска умората. И тогава вече започва битката с главата и с желанието да полегнеш, да поседнеш, да походиш. Тогава е най-тежко. Всичко се тренира преди състезанието, за да може тялото да свикне с преходите между отделните дисциплини", добави още той.

Виктор Илиев триатлон Ironman Италия

Виктор Илиев е балкански шампион по снукър

Освен изключително успешен в триатлона, Виктор Илиев е и един от най-изявените българи в снукъра. Той стана балкански шампион по снукър през 2023-а, а Красимир Киров го сравнява с легендарния Рони О'Съливан, защото двамата имат много допирни точки - в снукъра, в характера, пък и в бягането, тъй като и Виктор, и "Ракетата" бягат на дълги разстояния.

"Виктор е българският Рони О'Съливан. Защото знаем, че Рони О'Съливан е почитател на бяганията на дълги разстояния. Той е бягал много през годините и обича да бяга. Рони е играл с Виктор на двойки. Виктор обича да играе на някои турнири, на други не обича да играе. Тоест - имат си много общи неща с Рони О'Съливан", коментира Красимир Киров.

Виктор Илиев снукър

Приликите между Виктор и Рони О'Съливан

"Рони бяга доста и е бързичък. Много е бягал през годините. Играхме на един демонстративен мач, бяхме в отбор с него. Опитах се да навия Рони да се запише на Ironman, ама каза, че има проблеми с крака и първо да си ги реши и тогава би се записал. Ама ще го накараме - другия път, като дойде пак, ще го накараме да се запише", каза от своя страна Виктор.

"Играя снукър от 11 години, сега съм треньор. Снукърът е моят живот. Благодарение на снукъра съм обиколил почти цяла Европа. Изживял съм едни от най-готините ми емоции благодарение на снукъра. Правил съм и много глупости благодарение на снукъра. Най-големият ми успех е, че станах балкански шампион миналата година."

Виктор Илиев снукър

"Не исках да участвам на Балканското, записаха ме без да искам и накрая го спечелих. Играх може би най-добрия си снукър през живота, направих някакви неща, които не бяха правени от българин досега на мачове. Играх, айде, да не кажа като професионалист, но на топ аматьорско ниво. Не знам дали някой в България е играл по този начин", добави още Виктор Илиев.

Краси и Виктор съчетаха триатлона в Италия и с един голям футболен мач от Шампионска лига. Какво разказаха те за преживяването си на Апенините, гледайте във видеото на "Студио Спорт":

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес