Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко и какви оръжия произвежда Украйна? Отговорите от Володимир Зеленски

02 октомври 2024, 00:55 часа • 729 прочитания

През първата половина на 2024 г. Украйна е произвела 25 пъти повече боеприпаси за артилерия и минохвъргачки, отколкото през цялата 2022 г. Това обяви президентът на страната Володимир Зеленски. Той говори за това по време на реч на Втория международен форум на отбранителната индустрия, съобщава пресслужбата на президента. Според него сега страната може да произвежда 4 милиона дрона годишно - повече от милион и половина вече са договорени.

Още: На Украйна не й трябва сделка с Русия, а само винаги да я държи на един изстрел разстояние

Президентът припомни използването на безпилотни ракети с голям обсег на действие "Паляница", морски дронове и други видове безпилотни апарати с голям обсег. „Нашата нова балистична ракета е преминала успешно летателни изпитания, които могат да видят нашите „Нептуни“ – ние правим нашите „Богдани“, по 15-18 на месец, понякога по 20“, каза той.

Още: Зеленски е минал през Ада: Детайли от срещата на украинския президент с Тръмп

Зеленски говори и за създаването на нова ремонтна база за военно оборудване. По-специално през юни от производствената линия слезе първата бойна машина на пехотата Marder, ремонтирана в Украйна. „Работим, за да гарантираме, че в Украйна можем сто процента да осигурим всичко необходимо за нашите машини Брадли и други видове оборудване, които помагат на нашите войници да държат фронта и да изпълняват жизненоважни задачи за цялата държава“, добави Зеленски.

Още: Ядрената заплаха на Путин пак ще спре Запада да помогне решително на Украйна: Оценка от САЩ

Той отбеляза, че това е само част от новия отбранителен комплекс и способности на Украйна: „Ако преди години украинската отбранителна индустрия имаше, за съжаление, безпомощен вид, сега това е индустрия, която върви към лидерство поне в Европа. Украинската отбранителна индустрия ще трябва да се превърне в един от ключовите глобални донори за сигурност и много силен играч на световния пазар на оръжия и отбранителни технологии, сигурен съм, че всички, които са с нас, които са с Украйна, ще спечелят“, каза Зеленски.

Още: Зеленски ще разкрие пред украинците само части от плана за победа

Както УНИАН съобщи, през септември украинският премиер Денис Шмигал обяви значително увеличение на производството на оръжия . Така за осем месеца тази цифра се е удвоила в сравнение с 2023 г. Впоследствие премиерът обяви, че до края на тази година страната трябва да произведе 1,5 милиона безпилотни летателни апарата .

Още: Зеленски пред "Фокс": Тръмп директно ми каза, че ще подкрепя Украйна

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес