Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран използвал за пръв път модерните си хиперзвукови ракети "Фатах" (ВИДЕО)

02 октомври 2024, 02:47 часа • 949 прочитания

Иран твърди, че е използвал при нападението срещу Израел първата хиперзвукова ракети „Фатах“, която е произведена изцяло от страната, предава „Гардиън“. Техеран изстреля близо 200 ракети по важни военни цели вечерта във вторник. Атаката бе в отговор на бомбардировките над Бейрут и сухопътната акция в Южен Ливан, както и на лидерите на „Хамас“ и „Хизбула“.

Още: Истинска война в Близкия изток: Иран изстреля балистични ракети по Израел (ВИДЕО)

Хиперзвуковите оръжия са способни да се движат пет пъти скоростта на звука. Това представлява значително предизвикателство пред системите за противоракетна отбрана поради тяхната висока скорост и гъвкавост. Иран твърди, че ракетата „Фатах“ може да достигне скорост до 15 пъти скоростта на звука, пише порталът Army Recognition.

Самата ракета се е превърнала в знак за режима в Техеран. Нейни плакати са закачени на площад „Палестина“ в иранската столица. Дизайнът на ракетата включва функции като подвижна дюза и способността да работи както в рамките на, така и извън земната атмосфера, което ѝ позволява да избегне прехващането от сложни защитни системи.

Още: Израел: Военните ни способности не са засегнати, ще атакуваме още тази вечер

Физическите размери на ракетата „Фатах“ включват диаметър на тялото от приблизително един метър и дължина от около 15,3 метра. Самото летателно средство тежи около 1 тон и може да носи бойна глава с тегло между 350 и 450 килограма.

Още: Ирански ракети са поразили цели в Израел, сред тях и военна база? (ВИДЕО)

Израелски експерти обаче изразиха съмнения около достоверността на твърденията, че Иран е използвал своята хиперзвукова ракета "Фатах" „Това е една от най-новите им балистични ракети и те могат да загубят много от използването й“, казва експерт. „Израел ще получи представа за способностите й само ако бъде използвана. Съществува и шанс да не успее да функционира, давайки на Израел още по-добра представа за нейните способности. Те получават безплатна пропаганда и не рискуват нищо, като кажат, че е била използвана", допълват специалисти, цитирани от CNN.

Според експертите при нападението са използвани варианти на иранските балистични ракети от серията "Шахаб-3". Тревър Бол, бивш старши техник по взривни боеприпаси от американската армия, каза пред CNN, че фрагменти, съответстващи на вариантите на "Шахаб-3" като Emad или Ghadr, могат да бъдат идентифицирани от изображения и видеоклипове на атаката. В едно видео се виждат отломки от бустер с видими маркировки на ракета Emad, според Бол.

"Шахаб-3" е основата за всички балистични ракети със среден обсег на Иран, използващи течно гориво, обяснява Патрик Сенфт, изследователски координатор в Armament Research Services (ARES). „Най-вероятно е базирана на севернокорейска ракета, която сама по себе си вероятно е базирана на съветските ракети Скъд. „Шахаб-3“ беше първата иранска балистична ракета, която можеше да достигне Израел“, добави той.

Останки от иранска балистична ракета, включително секцията за насочване и бойната глава, се виждат в изображения и видеоклипове, събрани от CNN на мястото на ракетна атака в училище в Гедера, според Бол и Сенфт. Трудно е да се идентифицира точният модел поради липсата на референтни изображения, каза Бол. „Като цяло такива балистични ракети със среден обсег не оставят след себе си много диагностични фрагменти, ако функционират по предназначение“, добавят експертите. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес