Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ирански ракети са поразили цели в Израел, сред тях и военна база? (ВИДЕО)

02 октомври 2024, 01:25 часа • 812 прочитания

Два нови видеоклипа показват няколко ирански ракети, които удрят военновъздушната база Неватим в Южен Израел. Това става ясно от геолокационен анализ на CNN. Преди това Иран атакува същата база по време на подобна  атака от 13 април.

Видеоклиповете са заснети от Ар'арат ан-Накаб, град на юг от военновъздушната база, в отдалечената пустиня Негев в Южен Израел. CNN успя да геолокира видеоклиповете, като съпостави сградите, които се виждат във видеоклиповете, с архивни снимки на града и въздушната база.

Още: Истинска война в Близкия изток: Иран изстреля балистични ракети по Израел (ВИДЕО)

По непотвърдена информация иранската атака е унищожила изтребители от последно поколение F-35 Stealth във въздушната база Неватим. Появиха се и данни, че са пострадали и изтребители F-15 в друга база, вероятно Хацерим. 

Какво се вижда във видеоклиповете?

Докато камерата се движи към небето, могат да се видят десетки следи от ракети, падащи към основата. На заден план се чува вой на сирени. След това и в двата видеоклипа може да се види как една ракета прехващач се издига над базата, преди да излезе извън кадъра.

Контролната кула във въздушната база може да се види на един от видеозаписите, когато ракетите започват да се сблъскват и експлодират. Димът започва да се издига над зоната на базата, докато се чува звукът от повече удари и се виждат още експлозии.

От CNN са се обърнали към израелските отбранителни сили за коментар относно видеоклиповете, но все още нямат отговор.

Още: Нетаняху: Иран направи голяма грешка и ще си плати (ВИДЕО)

След атаката от 13 април Даниел Хагари, израелски военен говорител, потвърди, че някои от стотиците снаряди, изстреляни срещу Израел, са поразили базата, причинявайки незначителни щети на инфраструктурата там, включително в район близо до пистата. Неватим остана напълно функционален тогава, каза Хагари по това време.

Ракета паднала и близо до щабквартирата на Мосад?

В социалните медии се появи и видео, което изглежда показва как иранска ракета експлодира на по-малко от километър северозападно от централата на Мосад в покрайнините на Тел Авив. CNN геолокира видеото и установи, че е заснето от многоетажна жилищна сграда в Херцлия, на по-малко от 3 километра от централата на израелската разузнавателна служба.

CNN геолокира друго видео, което изглежда показва удара на тази ракета в близкия паркинг. Видеото показва голям кратер с отломки от удара, покриващ близките превозни средства. Кратерът е само на неколкостотин метра от кинокомплекса. 

Още: Йордания и САЩ са сваляли ирански ракети при атаката срещу Израел (ВИДЕО)

CNN не може независимо да потвърди набелязаната цел на ракетата или че кратерът е причинен от удара, който се вижда на видеото, заснето от апартамента. Въпреки това е вероятно това да е причината въз основа на траекторията на ракетата.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес