Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Това е най-ефикасният начин да премахнете плаката от артериите

01 октомври 2024, 19:37 часа

По този начин можете да намалите холестерола, който е основната причина за образуването на артериална плака, както и по-широките артерии и няма запушване и намаляване на притока на кислород и хранителни вещества към органите.

Вижте още: Синдром на бялата престилка и високо кръвно налягане: Какво трябва да знаете

Артериалната плака е сложно натрупване на холестерол , мазнини, калций и клетъчни остатъци по стените на артериите. Това натрупване стеснява артериите, намалява притока на кръв и увеличава риска от сърдечни заболявания. Това медицинско състояние се нарича атеросклероза и може да има много опасни последици, тъй като тези отлагания вътре в артериите намаляват притока на кислород и хранителни вещества към органите, причинявайки множество заболявания, но също и опасни състояния като инфаркт или инсулт.

Появата на артериална плака е естествен процес, но можете да направите много, за да намалите риска от драстични отлагания на плака в артериите и по този начин да забавите прогресията на заболяването.

Световноизвестни кардиолози съветват навик номер 1, който трябва да въведете, за да намалите натрупването на плаки в артериите - физическата активност . А именно упражненията помагат за понижаване на LDL (лошия) холестерол и повишаване на HDL (добрия) холестерол, както и за подобряване на кръвното налягане, като всички те допринасят за по-здрави артерии.

Освен това е доказано, че упражненията имат противовъзпалителен ефект и дори намаляват инсулиновата чувствителност, намалявайки риска от развитие на диабет тип 2, състояние, което също така увеличава риска от сърдечни заболявания. Кардиологът д-р Барбара Шехтер казва, че активните мускули се нуждаят от повече кислород и хранителни вещества, което означава, че се нуждаят от повече кръвоснабдяване.

В отговор на редовните упражнения кръвоносните съдове се разширяват. Редовните упражнения водят до по-добро здраве на кръвоносните съдове дори при хора, които вече имат атеросклероза, а има и факта, че редовните упражнения са важни и за емоционалното и когнитивното здраве“, казва д-р Шехтер .

Тя добавя, че препоръката е 150 минути седмично аеробна активност с умерена интензивност , което се равнява на около 20 минути на ден.

Ако преди не сте успели да се придържате към обичайния навик за редовни упражнения и не сте във форма, важно е да започнете много бавно, за да не се пренатоварвате и бързо да се отегчите. Като начало можете да започнете с кратка разходка, а като постепенно влезете във форма да я удължите.

Приспособете тези 150 минути към себе си, към графика си, към това, което ви подхожда; не е нужно да тренирате всеки ден по 20 минути, можете три пъти седмично по 50 минути или можете да "направите" всичките 150 през уикенда. Що се отнася до заниманието, то може да е всичко, което ви харесва (за да не се отказвате бързо) - колоездене, бързо или бавно ходене, плуване, танци... Ако не можете да го правите сами, поканете своя партньор или приятел на упражнения с вас.

Вижте още: Кардиолог: Това е най-доброто време за измерване на кръвното ви налягане

Допълнителни съвети за намаляване на артериалната плака:

практикувайте здравословна диета, за предпочитане средиземноморска диета

спрете да пушите

опитайте се да сведете стреса до минимум

редовно приемайте терапия за хронични заболявания (особено диабет, хипертония, висок холестерол, тъй като тези заболявания допринасят за образуването на артериална плака)

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес