Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Червено вино - как влияе на кръвната захар и подходящо ли е за диабетици

01 октомври 2024, 18:06 часа

Хората с диабет тип 2 трябва внимателно да управляват диетата си, за да предотвратят скокове в нивата на кръвната си захар. Глюкозата идва от храната, която ядете, предимно чрез въглехидрати в храни като хляб, тестени изделия и рафинирана захар.

Вижте още: Орехи - как влияят на кръвната захар и подходящи ли си за хора с диабет

При хора без диабет инсулинът помага за преместването на глюкозата от кръвния поток в клетките, където се използва за осигуряване на енергия.

Когато имате диабет тип 2 обаче, тялото ви се съпротивлява на ефектите на инсулина. Вашето тяло също няма да произвежда достатъчно инсулин, за да преодолее тази резистентност. Това означава, че нивата на глюкозата ви остават високи.

Повишените нива на глюкоза могат да доведат до други сериозни здравословни проблеми в дългосрочен план, като бъбречно заболяване, увреждане на нервите и сърдечно-съдови заболявания.

Приемането на добре балансирана, богата на хранителни вещества диета може да помогне за поддържане на нивата на кръвната захар стабилни и да предотврати по-нататъшни рискове за здравето.

Обичайна практика е лекарите да препоръчват на хората с диабет тип 2 да стоят далеч от алкохола, тъй като някои алкохоли съдържат големи количества рафинирани захари, които могат да причинят скок в нивата на глюкозата. Въпреки това, както червеното, така и бялото вино съдържат относително малко количество захар, което ги прави по-безопасен вариант за алкохолна напитка.

Оказва се, че виното всъщност може да ви помогне да контролирате нивата на глюкозата. Докато вашият черен дроб произвежда и освобождава глюкоза, той е отговорен и за метаболизма на алкохола.

След като пиете, вашият черен дроб ще даде приоритет на метаболизма на алкохола, вместо да управлява нивата на глюкозата. Това означава, че за период след консумацията на чаша вино нивата на глюкозата ви ще останат относително стабилни.

Важно е обаче да ядете добре балансирана, питателна храна с виното, тъй като консумацията на вино на празен стомах всъщност може да понижи твърде много нивата на глюкозата.

Какви са ползите от пиенето на червено вино за хора с диабет тип 2?

Виното съществува от хиляди години и много култури отдавна вярват, че пиенето му в умерени количества има ползи за здравето. Изследванията изглежда подкрепят тези твърдения.

Изследователите са открили доказателства за ползите за здравето от ежедневната чаша червено вино. Някои от предимствата включват:

Подобряване на сърдечно-съдовото здраве

Хората с диабет тип 2 са два пъти по-склонни да развият сърдечно-съдови заболявания, включително повишен риск от преживяване на сериозна медицинска спешност като инфаркт или инсулт.

Умерената консумация на червено вино се свързва с повишени нива на HDL, „добрия“ холестерол, който помага за премахването на нездравословния холестерол от стените на кръвоносните ви съдове. Умерената консумация на алкохол също е свързана с по-ниски нива на кръвно налягане, ранен индикатор за сърдечно-съдови заболявания.

Вижте още: Ендокринолог: Много хора го неглижират - това е първият симптом на диабет

Намаляване на риска от развитие на диабет тип 2

Проучване от 2015 г. установи, че след пиене на 150 мл червено вино с вечеря в продължение на две години, участниците са имали скромно намаление на риска от развитие на определени кардиометаболични състояния. Това включва диабет тип 2.

Намаляване на риска от усложнения при диабет тип 2

Проучване установи, че след пиене на червено вино всеки ден в продължение на две седмици, инсулиновата резистентност се подобрява. Намаляването на инсулиновата резистентност помага на тялото да регулира по-лесно нивата на глюкозата. 

Въпреки че има доказателства, че пиенето на чаша червено вино всеки ден може да бъде полезно за вас, ако имате диабет тип 2, първо трябва да обсъдите промените в диетата си с вашия лекар. Консумацията на алкохол няма да бъде най-добрият вариант за всеки с диабет тип 2 и в някои случаи може дори да ви изложи на по-висок риск от развитие на усложнения.

Какви са рисковете от пиенето на червено вино, когато имате диабет тип 2?

Що се отнася до алкохола, червеното вино е вариант с относително ниско съдържание на захар. Съдържа само около 0,6 грама захар на 100 грама вино.⁴

Това обаче не е така за всяка чаша вино. Сладките десертни вина имат значително повече захар, близо 8 грама на 100 грама вино. Важно е внимателно да следите количеството захар в напитката.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес