Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК трябваше да регистрира и двете ДПС-та: Говори Никола Тулечки от ОЧИ (ВИДЕО)

01 октомври 2024, 15:00 часа • 848 прочитания

Централната избирателна комисия (ЦИК) трябваше да регистрира и двете ДПС-та. Това каза в предаването “Студио ActualnoНикола Тулечки от Обединение за честни избори (ОЧИ):

Още: Двете ДПС в Кърджали: като в битката за Сталинград?

“Трудно ми е да коментирам точно поведението на ЦИК. Според мен можеше да бъде една идея по-настоятелна в действията си и на тяхно място аз бих регистрирал и двете формации, за да не остава място за това съдебно развитие. Но това е, което е, така са решили. Личното ми мнение е, че тежестта на това една партия да бъде регистрирана в две коалиции, тази цена би трябвало да се плати от партиите. Не съда или администрацията да решават, тя трябва да се плати от партията, защото в крайна сметка тя е отговорна пред своите избиратели.

Още: Поредна нова битка в ДПС: Кой и къде ще контролира членовете на комисиите в изборния ден?

Но това е моето лично мнение. Факт е, че така се развиха нещата и оттук нататък ще следим как ще се развие този толкова интересен сюжет.“

Какво мислите за решението на Върховния административен съд (ВАС) да се признае електронната регистрация на ДПС – Ново начало?

Още: "Памперса", "Трите хикса" и "Семката": Още разкрития за конкретните купувачи на гласове на Делян Пеевски?

“Аз като активист за отворени данни и електронно правителство, заедно със сдружението ми “Данни за добро“, не мога да не приветствам решението на административния съд да признае електронна регистрация. Трябва да има все повече и повече такива. Сега, в случая не толкова е признал. Не мога да разбера защо аргумент трябва да бъде кой първи се е добрал до тази регистрация. Това за мен е малко странно. Ние тука не сме на състезание дали няма някакъв ограничен ресурс, който се разпределя. То дори и да има такъв, както в детските градини на София, пак критерият не е кой първи се е добрал да натисне копчето, или да пусне писмото. Така че според мен беше грешен аргумент да се тръгва въобще в тази посока. Макар че си беше хитринка от страна на Пеевски .“

Още: "Данчо Пръча", "Шарана" и "Сандокана": Депутат разкри кои са купувачите на гласове на Делян Пеевски?

Сигналите за нарушения, които обединението е подало за миналия вот, са останали без правни последствия.

На ОЧИ са добре известни търговците на гласове в страната, с присъщите им деветдесетарски прякори. Според Никола Тулечки те са известни и на МВР.

Експеримент на ОЧИ от минали избори е показал, че купеният вот е все пак много малка част от общия.

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес