Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-добрите храни за пречистване на черния дроб - яжте поне 1 от тях всеки ден

10 март 2023, 09:24 часа
Реклама

Черният дроб е вторият по големина орган в човешкото тяло. Той работи денонощно, пречиствайки тялото ни от всичко, което попада в него. Освен с преобразуване на въглехидрати, протеини и мазнини в енергия, той е ангажиран и с подпомагане на храносмилането. Черният дроб използва 30% от циркулиращата кръв всяка минута за извършване на химични реакции за елиминиране на вредните токсини, разпределяне и съхранение на основни хранителни вещества, детоксикация на кръвта от канцерогени.

Най-доброто, което можем да направим за него, е да го консумираме здравословни храни на растителна основа. И така, какви храни помагат на този важен орган да се очисти от натрупаните токсини, ще научите в статията.

Сърбят ви ръцете и краката вечер - ето какво заболяване може да издава това

Най-добрите храни за пречистване на черен дроб 

Цвекло

Цвеклото наподобява кръвта по цвета си и има свойства, които я пречистват, в резултат на което се повишава функцията на черния дроб. Този зеленчук съдържа много антиоксиданти и хранителни вещества: фолиева киселина, пектин, желязо, бетаин, бетанин, бетацианин. Пектинът е разтворима форма на фибри, която е добре известна със своите почистващи свойства.

Броколи 

Броколите съдържат големи количества антиоксиданти и хлорофил, открити в семейството на кръстоцветните. Те са богати на глюкозинолати, които помагат на черния дроб да произвежда ензими, които елиминират токсините. Броколите също са добър източник на мастноразтворим витамин Е, особено важен за черния дроб, пише изданието Healthline.

Зеленчукът, който хората с болен черен дроб и висок холестерол задължително трябва да ядат

Лимон

Лимоните обичат вашия черен дроб, а вашият черен дроб обича лимони! Този плод осигурява на тялото антиоксиданти, предимно витамин С, които насърчават производството на ензими, които подпомагат храносмилането. Лимонът е естествена алтернатива на солта, тъй като е богат на електролити, които не дехидратират телесните клетки, както прави натрият. Лимонът действа алкализиращо, въпреки факта, че е кисел.

Леща

Тъй като е богата на фибри, лещата подпомага процеса на пречистване и е естествен източник на растителни протеини. Не се препоръчва да се консумират твърде много протеини, тъй като това може сериозно да натовари черния дроб. Лещата осигурява достатъчно протеини на тялото, без да причинява никаква вреда. Освен това е една от най-лесно смилаемите варива.

Какво се случва с черния дроб, ако всеки ден ядете шоколад?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес