Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Това са трите най-добри закуски за сърцето

06 юли 2024, 08:36 часа

Кардиологът, д-р Дейвид Субгир коментира пред изданието EatingWell за възможностите за здравословна закуска за сърцето. Добре е да хапвате хумус с нарязани пресни зеленчуци, като краставици, чушки или моркови, казва той.

Най-добрата закуска за сърцето 

„Хумусът обикновено се прави от нахут или друг боб или леща, които съдържат фибри, които могат да помогнат за понижаване на LDL (липопротеини с ниска плътност) холестерол. Зеленчуците също съдържат фибри и здравословни витамини и минерали“, отбелязва лекарят.

Лекар: Това е най-добрият плод за сърцето и кръвта

Тостът от пълнозърнест хляб (с високо съдържание на фибри) с авокадо също може да е от полза за сърцето ви, казва той. „Авокадото съдържа добри мазнини, включително 5 грама мононенаситени мазнини на една трета от средно голямо авокадо, което може да поддържа здравето на сърцето чрез понижаване на нивото на LDL или лошия холестерол в кръвта ви“, добавяв лекарят.

Д-р Сабгир посочва и опция за здравословна закуска, която включва шоколад и ядки. „Ядките като орехи и бадеми съдържат ненаситени мазнини, а черният шоколад съдържа полифеноли като флавоноиди и катехини. Консумацията както на здравословни ненаситени мазнини, така и на полифеноли е свързана с намален риск от сърдечно-съдови заболявания“, обяснява лекарят.

Хранене за сърцето

В допълнение към факторите извън човешкия контрол (екология, наследствена и генетична предразположеност), храненето оказва значително влияние върху функционирането на сърцето. Препоръките за консумация на вода са следните: 1,5 - 2 литра на ден. Въпреки това, ако има признаци на сърдечна недостатъчност (оток), трябва да се опитате да пиете не повече от 1-1,2 литра течност на ден (включително супи, желе и др.).

Също така не трябва да пиете по-малко вода от това количество, в противен случай ще бъде трудно да се премахнат азотните метаболитни продукти и може да се появи слабост и запек. Необходимо е да се ограничи приема на сол, за да се избегне подуване и повишаване на кръвното налягане, нормата е не повече от 5 гр на ден. Също така ограничете приема на захар, откажете се от мазни храни, изключете богати бульони, пържено и пушено месо и пикантни ястия. Периодично провеждайте дни на гладно (например консумирайте 300 гр извара, 500 гр ябълки, 400 ml кефир, 200 гр варени картофи през целия ден в 5 дози).

Какво е полезно за сърцето? На първо място, храни, богати на калий и магнезий, омега киселини и антиоксиданти:

  • Риба. Поне два пъти седмично трябва да включите в диетата си мазни риби - сьомга, скумрия, сардина, богати на полиненаситени омега мастни киселини. най-ценните храни за сърцето.
  • Растителни масла. Съдържат витамин Е и антиоксиданти. 
  • Моркови. Те са богат източник на витамини (А, Е, К), фолиева киселина и калий.
  • Ябълки. Като цяло е трудно да се подцени тяхното значение. Съдържат витамини и антиоксиданти.
  • Банани. Като източник на калий и значително количество магнезий, те спомагат за намаляване на кръвното налягане и нормализират работата на нервната система, нормализират съдържанието на хемоглобин в кръвта и процеса на кръвообращението. Също така са полезни заради съдържанието на калий, каротини и витамин А.
  • Нар. Той е един от най-ценните плодове за функционирането на сърдечния мускул. Консумацията му предотвратява развитието на атеросклероза, поддържа нивото на кръвния поток и насищането на сърцето с кислород.
  • Ленено семе. Богат източник на алфа-линолова киселина. Помага за понижаване нивата на холестерола.
  • Чесън. Освен че понижава холестерола и разрежда кръвта, той намалява нейния вискозитет.
  • Сушени плодове. И особено сушени кайсии. Имат много калий и антиоксиданти. За укрепване и възстановяване на сърдечно-съдовата система е полезно да се консумира натрошена смес от ядки и сушени плодове; 20-30 грама черен шоколад на ден няма да навреди.
  • Домати. Помагат за нормализиране на сърдечния ритъм.

Не е солта и алкохолът - този навик е най-вреден за сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес