Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се ядат овесени ядки с мляко?

06 юли 2024, 09:39 часа

Овесени ядки с мляко - тази комбинация е позната на всеки и никой не се съмнява, че ястието е здравословно или поне безвредно. Но дали това е така? Отговор на този въпрос дава руският лекар д-р Елена Малишева.

Овесени ядки - може ли да се ядат с мляко

"И двата продукта са здравословни. Млякото е основният източник на калций за много хора, който е от съществено значение за здравите кости. Овесените ядки са богати на фитинова киселина, която намалява нивата на кръвната захар и риска от развитие на някои видове рак. Но тези продукти остават полезни, ако не се консумират заедно", казва специалистът.

Учени откриха ново свойство на овесените ядки

"Факт е, че млякото и овесените ядки са несъвместими. При консумация на млечни овесени ядки калцият не се усвоява от организма. Това се случва поради киселината, която го блокира, след което жизненоважният калций безопасно напуска тялото. Подобно е положението и при комбинацията на мляко с грис, елда и други каши, които се приготвят с мляко", казва още специалистът.

Малишева съветва да вземете предвид тази точка при хранене на деца. Жените над 50 години също трябва да се вслушат в този съвет.

Полезни свойства на овесените ядки

Овесените ядки и кашата, приготвена от тях имат много полезни свойства. Богатото съдържание на микроелементи, органични киселини и витамини има благоприятен ефект върху функционирането на целия организъм.

Благодарение на минералите в състава си, овесената каша е полезна. Например, съдържа магнезий, който е необходим за подобряване на функционирането на сърдечната и нервната система и метаболизма. А калцият от своя страна е необходим за регулиране на работата на мускулите и нервната система, а останалите микроелементи укрепват стените на кръвоносните съдове и опорно-двигателния апарат на тялото.

Овесената каша влияе върху функционирането на повечето органи и системи на тялото. Тя често се въвежда в диетата след хирургични интервенции, в случай на отравяне за подобряване на храносмилането, както и в терапевтични диетични програми.

Фибрите, съдържащи се в овесените ядки, когато се консумират редовно, ще помогнат да се избегнат синдром на раздразнените черва, запек, подуване на корема и всички произтичащи от това проблеми. Високото съдържание на протеин насърчава мускулния растеж и укрепване на мускулната маса.

Благодарение на съдържанието на витамини, овесената каша е полезна за тези, които страдат от сърдечно-съдови заболявания. Сложните въглехидрати в овесените ядки ще ви дадат усещане за ситост за много часове, до обяд.

Полезните вещества в кашата ще облекчат сънливостта, ще повишат настроението ви, ще ви помогнат да се концентрирате и да поддържате яснота на ума.

Ценните компоненти на овесената каша подпомагат работата на сърцето, нормализират кръвното налягане и предотвратяват развитието на атеросклероза.

Ползите от овесената каша за тялото са очевидни. Те са ценен източник на сложни въглехидрати. Тези въглехидрати могат да осигурят дълготрайно усещане за ситост и липса на внезапни скокове на захарта, намалявайки холестерола в кръвта. Така че тази каша е полезна не само за тези, които следят фигурата си, но и за тези, които имат диабет. Това е универсална храна, която може да се комбинира с мед, плодове и ядки.

Лекар: Яжте овесените ядки с това и паметта ви ще се подобри

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес