Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки над 55 години трябва да яде този евтин зеленчук

06 юли 2024, 09:35 часа

Един евтин зеленчук укрепва имунната си система, насърчава дълголетието и забавя стареенето на кожата. Затова всеки човек над 55 години трябва да го включи в диетата си. Руският диетолог д-р Оксана Дмитренко споделя кой е той. 

Най-полезният зеленчук за хората над 50 години

Разбира се, струва си да се сприятелите със спорта, да се опитате да отслабнете, да се отървете от лошите навици. Но не трябва да забравяме за полезните вещества, които трябва да постъпят в тялото с храната. В тази връзка най-полезният продукт за хората над 55 години е зелето”, подчертава експертът.

Този зеленчук нормализира захарта и холестерола 

Според д-р Оксана Дмитренко всеки вид зеле е истински животворен източник. Сочните листа на този зеленчук съдържат не само фибри, които са полезни за червата (активират метаболизма и ви помагат да отслабнете), но и витамини А, С, Е, К, група В, както и цинк, магнезий, сяра, калций , калий, фосфор и др.

Експертът назова три вида зеле, които най-добре помагат за удължаване на младостта, красотата и подобряване на здравето на хората в предпенсионна възраст и тези, които вече са се пенсионирали.

Къдраво зеле - то удивлява не само с външния си вид, но и с изобилието от полезни вещества в състава си. Съдържа много протеини, аминокиселини и витамини. Благодарение на това този сорт зеле помага бързо да се справи с възпалението и предотвратява развитието на ракови тумори.

Брюкселско зеле - струва си да го ядете 1-2 пъти седмично, ако искате да избегне бръчките, петната по кожата и сивата коса, свързани с възрастта, колкото е възможно по-дълго. Този ефект се постига благодарение на наличието в зелевите листа на анти-стареещия антиоксидант кемпферол. Той надеждно укрепва стените на кръвоносните съдове, предпазва клетките от окислителни процеси, а също така активно освобождава тялото от вредни токсини.

Бяло зеле - най-евтиният сорт зеле и най-здравословният. Съдържа калий, магнезий, фосфор, калций и желязо, витамини А, В1, В2, В6, С, Е, РР. Ето защо зелето се препоръчва за консумация от всеки по време на есенните настинки. Особено киселото зеле съдържа повече витамин С от цитрусовите плодове. И само той е в състояние да предпази от много вирусни атаки и продължително боледуване.

Яденето на бяло зеле подобрява здравето на сърцето. Съдържа калий, който понижава кръвното налягане и намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, този зеленчук съдържа фитонутриенти, които намаляват нивата на холестерола в кръвта.

Яденето на прясно сурово бяло зеле има положителен ефект върху здравето на храносмилателната система. Съдържа фибри, които подобряват чревната подвижност и предпазват от запек. Освен това съдържа сулфорафан, който е антиоксидант и предпазва червата от увреждане. Като цяло бялото зеле е много полезен продукт за здравето на жените и мъжете. Съдържа много хранителни вещества, които имат положителен ефект върху здравето и предотвратяват различни заболявания.

Лекар: Яжте по 50 гр от това на ден, за да свалите холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес