Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези хора са с най-висок риск от диабет

06 юли 2024, 08:27 часа

Хората в три групи трябва да се изследват за диабет тип 2, според руския ендокринолог д-е Юлия Атамова. Експертът изброява кои са те. 

Хората, които са с най-висок риск от диабет

"Тези, които имат индекс на телесна маса над 25, жени с анамнеза за гестационен захарен диабет и всички над 35 години, са с по-висок риск от диабет", казва ендокринологът д-р Юлия Атаманова.

Лекар: Едва ли предполагате, че това може да доведе до диабет

„Хората с ИТМ над 25, тоест с наднормено тегло, на всяка възраст, които имат поне един от следните рискови фактори, трябва да бъдат изследвани. Те включват захарен диабет при родителите, наличие на сърдечно-съдови заболявания, кръвно налягане над 130/80, синдром на поликистозни яйчници и заседнал начин на живот. Жени с анамнеза за гестационен захарен диабет, който се появява по време на бременност, и всички хора над 35 години също трябва да бъдат изследвани. Възрастта също е рисков фактор за развитие на диабет тип 2“, казва д-р Атаманова.

Според нея за първоначалната диагноза лекарят може да назначи изследвания като глюкоза на гладно, орален тест за глюкозен толеранс и тест за гликиран хемоглобин.

„Основната причина за диабета е затлъстяването. Наднорменото тегло води до инсулинова резистентност. Това се случва, когато чувствителността на клетките към инсулин намалява. При това състояние панкреасът започва да произвежда повече инсулин, за да доставя глюкоза в клетките и да поддържа нивата на кръвната захар в нормални граници. Това работи в началото, но с течение на времето резистентността на тялото към инсулин се увеличава и панкреасът се „изтощава“. В резултат на това нивото на глюкозата в кръвта се повишава и остава високо – възниква преддиабет или диабет”, казваа лекарят.

Специалистът подчерта, че за да се намали рискът от развитие на диабет е необходимо да се поддържа нормално телесно тегло, да се храним балансирано, да се откажем от пушенето и да бъдем физически активни.

Симптоматични прояви на диабет

Диабетът от първи тип се развива остро, докато този от втори тип се развива в продължение на няколко години. Най-често диабет тип 2 се диагностицира след 50-годишна възраст. Няма полови разлики в симптомите между жените и мъжете.

Първите признаци на диабет при възрастни и деца са еднакви: често уриниране, особено през нощта, и постоянна жажда. Това са основните, класически симптоми на диабет. Следва жажда за сладко и чувство на постоянен глад с липса на ситост. Това включва и очевидни признаци на умора и мускулна слабост. Всичко това се дължи на дефицит на глюкоза в клетките.

Впоследствие полидипсията и полиурията водят до дехидратация. Пиенето не утолява жаждата, дори да е повече от 3 литра на ден. Има постоянна сухота в устата. Често след хранене такива пациенти се прозяват, чувстват се сънливи и страдат от постоянна слабост. Пациентите с диабет се характеризират с бавно зарастване на всякакви ожулвания и драскотини. Често има гадене, учестено дишане и пулс (пристъпи), сърбеж по кожата и гениталиите, загуба на тегло. Зрителната острота намалява, появява се изтръпване на крайниците.

Диабет тип 2 се характеризира с допълнителни симптоми:

  • хиперхидроза на главата;
  • качване на тегло;
  • уринарна инконтиненция;
  • нощно събуждане;

Лекар: Какво трябва да включва най-добрата закуска при диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес