Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрата храна за бъбреците и кръвно

06 юли 2024, 08:12 часа

Грахът е рекордьор по съдържание на протеин сред растенията. В жълтата му разновидност канадски учени откриха свойство, чието действие е сравнимо с лекарство за хора с хронични заболявания на бъбреците.

Жълт грах - ползи за бъбреците и кръвното 

Протеинът, съдържащ се в такъв грах, намалява високото кръвно налягане и увеличава производството на урина. Съдържа много фибри, ензими, витамини А, С, В, РР, както и соли на калий, калций, фосфор и желязо.

За здрави бъбреци - ето какво трябва да правим

Други полезни свойства на жълтия грах:

  • Хранителна стойност: Жълтият грах е добър източник на протеини, което го прави отлична алтернатива на месото за вегетарианци и вегани.
  • Подобрява храносмилането: Високото количество фибри в жълтия грах помага за подобряване на храносмилането, предотвратява запек и намалява риска от колоректален рак.
  • Поддържа здравето на костите: магнезият и калцият, открити в жълтия грах, спомагат за поддържането на здравето на костите.
  • Управление на теглото: Жълтият грах е с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини и фибри, което го прави идеален за регулиране на теглото.
  • Антиоксиданти: Жълтият грах съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в тялото, като по този начин предотвратяват развитието на различни заболявания, включително рак.
  • Ползи при бременност: Фолиевата киселина, открита в жълтия грах, е особено полезна за бременни жени, тъй като помага за предотвратяване на дефекти на невралната тръба на плода.

Диета за здравето на бъбреците

Здравето на бъбреците е пряко свързано със сърдечната функция. За правилното функциониране на тези важни органи е необходима балансирана диета.

Продуктите, съдържащи Омега-3 полиненаситени мастни киселини, включват морска риба, орехи, маслини, авокадо и растителни масла, с изключение на палмово и кокосово.

Сложните въглехидрати поддържат нивата на кръвната захар стабилни, което насърчава здравето на бъбреците. Пълнозърнестият хляб, зеленчуците и плодовете са богати на фибри. Трябва да изберете паста само от твърда пшеница.

Протеиновите храни помагат за поддържането на тялото активно: боб, нахут, леща, грах, постно месо, нискомаслени млечни продукти, яйчен белтък.

Краставиците, тиквичките, доматите, марулята, тиквата, морковите, цвеклото, червените боровинки, ябълките, крушите, пъпешите, дините и зеленчуците имат диуретичен ефект, който е полезен за бъбречната функция.

От напитките е по-добре да изберете плодови напитки, слаб чай и отвара от шипка. Достатъчният прием на течности предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

Има редица храни, които могат сериозно да увредят здравето на бъбреците. Те включват ястия с високо съдържание на сол, сладки газирани напитки, мазни, пържени и пушени храни.

Неконтролираната употреба на лекарства, тютюнопушенето, прекомерното пиене, както и заседналият начин на живот водят до развитие на бъбречно заболяване.

Проблеми с бъбреците - 20 симптома, които ги издават

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес