Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-добрият плод за сърцето на възрастните хора

02 юли 2024, 19:31 часа
Реклама

Американски учени стигнаха до извода, че през лятото възрастните хора трябва да включват диня в диетата си. В допълнение към освежаващия си вкус, този плод има положителен ефект върху здравето на сърцето. Констатациите от изследването са публикувани от научното издание National Libarary of Medicine.

Ползите от динята за сърцето

Динята помага за поддържане на водния баланс в организма. Достатъчно е да изядете няколко парчета диня, които ще заменят чаша вода.

Лекар: Това е най-добрата закуска за сърцето и холестерола

В резултат на това кръвообращението ще се подобри, функцията на червата ще се нормализира, а жаждата и гладът ще бъдат утолени. В същото време не трябва да се страхувате от сладостта на този плод. Той не съдържа много захар, а едно парче от него съдържа приблизително 46 калории.

Динята съдържа аминокиселината L-цитрулин и ликопен, които също имат положителен ефект върху здравето на сърцето. L-цитрулинът има положителен ефект върху артериалните стени, което нормализира кръвното налягане. Ликопенът намалява възпалението и намалява риска от сърдечни заболявания.

Други ползи от динята

Динята съдържа витамин С, витамини от група В и каротеноиди (те са предшественици на витамин А). Плодът също е богат на калий, магнезий, желязо и фосфор. Сезонът на динята е отлична възможност да "нахраните" тялото с полезни вещества. Основното е да не получавате доза нитрати заедно с тези витамини. За целта динята е най-добре да се консумира през август, когато е нейният сезон.

Динята се състои от 92% вода, което означава, че може да се използва за поддържане на водния баланс. Нормата за консумация на течност за възрастен е от 2 литра на ден, а от три до пет резена диня можете да получите до 1 литър течност. Ползите са очевидни. Освен това динята е много по-вкусна от водата

Магнезият, който е част от състава  на динята, успокоява и насърчава производството на хормона на щастието серотонин. Едно парче диня ще облекчи стреса, ще повиши концентрацията и ще нормализира съня.

Важно: за да подобрите съня, не трябва да ядете диня през нощта. Ефектът ще е обратен, тъй като динята е силен диуретик.

Антиоксидантите, на които е богата динята, предпазват тялото от свободните радикали, които увреждат клетките на кожата, мозъка, сърцето и други органи. Динята съдържа витамин С, алфа и бета каротин, които тялото превръща във витамин А, както и ликопен. Последният е мощен антиоксидант, а по отношение на съдържанието му динята е рекордьор сред всички плодове.

Кардиолог: 5 златни правила за здраво сърце

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес