Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 8 доказани ползи за здравето от маслото от авокадо

04 юли 2024, 17:58 часа
Реклама

Ако някога сте имали удоволствието да ядете авокадо, знаете, че то се различава от другите плодове. За разлика от тях, то е богато на полезни мазнини и често се използва за производство на масло от авокадо. Въпреки че не е толкова известно, колкото зехтина, това масло е също толкова вкусно. Маслото от авокадо има и многобройни ползи за здравето, до голяма степен свързани със съдържанието му на антиоксиданти и полезни мазнини.

Снимка: iStock

Още: 9 питателни плода, подходящи при кето диета

Ето 8 доказани ползи за здравето от маслото от авокадо:

1. Богато е на олеинова киселина, която е изключително полезна

Маслото от авокадо е естественото масло, което се пресова от пулпата на авокадото. Почти 70 % от маслото от авокадо се състои от полезната за сърцето олеинова киселина - мононенаситена омега-9 мастна киселина. Тази мастна киселина е основен компонент и на зехтина и се смята, че е отчасти отговорна за ползите му за здравето. Освен това около 12 % от маслото от авокадо са наситени мазнини, а около 13 % са полиненаситени мазнини.

Маслото от авокадо има високо съотношение на омега-6 към омега-3 (13:1), а ние обикновено се нуждаем от около 3:1 или 2:1 за по-добро здраве. Но това не бива да буди безпокойство, тъй като общото количество омега-6 е сравнително малко. Повечето изследвания сочат, че диета, богата на ненаситени мазнини, е полезна за здравето и може да намали риска от хронични заболявания като сърдечни болести и деменция.

Още: Как да накараме авокадото да узрее по-бързо?

2. Намалява холестерола и подобрява здравето на сърцето

Маслото от авокадо е богато на ненаситени мастни киселини, които се свързват с по-доброто здраве на сърцето.

В проучване, проведено сред 13 души, на участниците първо е дадено или контролно хранене с масло (25 грама наситени мазнини), или тестово хранене (25 грама ненаситени мазнини) с масло от авокадо. В продължение на 240 минути след хранене кръвните проби показват, че групата с тестовото хранене има значително по-ниски нива на триглицериди, общ и LDL (лош) холестерол, възпалителни цитокини и кръвна захар в сравнение с контролната група.

В едно проучване върху плъхове маслото от авокадо е съпоставено с лозартан, лекарство за кръвно налягане, в продължение на 45 дни. Установено е, че маслото от авокадо сваля долната граница и горната граница на кръвното съответно с 21,2 % и 15,5 % и има подобен на лозартана ефект за намаляване на кръвното налягане. Друго проучване върху плъхове установява, че маслото от авокадо е ефективно за намаляване на нивата на триглицеридите и LDL (лошия) холестерол и не влияе на HDL (добрия) холестерол. Този резултат е сравним със зехтина - друго здравословно за сърцето масло. Въпреки че тези резултати са обещаващи, все още са необходими повече клинични тестове.

3. Високо съдържание на лутеин, антиоксидант, който е полезен за очите.

Авокадото и маслото от него са сравнително добри източници на лутеин - каротеноид и антиоксидант, който естествено се съдържа в очите. Изследванията показват, че диета, богата на лутеин и друг каротиноид, наречен зеаксантин, е от съществено значение за здравето на очите и може да намали риска от катаракта и макулна дегенерация, които са често срещани свързани с възрастта очни заболявания.

Тъй като организмът ви не произвежда сам лутеин, трябва да си го набавяте с храната. За щастие, добавянето на авокадо и масло от авокадо към диетата ви е чудесен и лесен начин да поддържате здравето на очите си.

Снимка: iStock

4. Подобрява усвояването на важни хранителни вещества

Някои хранителни вещества трябва да се комбинират с мазнини, за да може организмът ви да ги усвои, като например мастноразтворимите витамини A, D, E и K. По-специално каротеноидите като бета каротин, ликопен, лутеин и зеаксантин се усвояват слабо без мазнини. За съжаление, много плодове и зеленчуци, богати на каротеноиди, като диня и домати, са с ниско съдържание на мазнини. Ето защо добавянето на масло от авокадо или друг вид мазнина към храната може да ви помогне да усвоите по-добре тези хранителни вещества.

В проучване е установено, че добавянето на масло от авокадо към салата с моркови, маруля Ромен и спанак увеличава усвояването на каротеноидите. Увеличението е значително - от 4,3 до 17,4 пъти - в сравнение със салата без мазнини. Други проучвания показват, че зехтинът, който има много сходно съдържание на олеинова киселина с това на маслото от авокадо, е много ефективен за увеличаване на усвояемостта на каротеноидите. Ето защо добавянето на масло от авокадо към салата, марината или друго ястие може да помогне на организма ви да усвои повече хранителни вещества.

Още: Не е толкова просто: Заради авокадо може да причините трайно увреждане на нервите

5. Може да намали симптомите на артрит

Артритът е много често срещано заболяване, което включва болезнено възпаление на ставите. То засяга милиони хора по света. Въпреки че има много видове артрит, най-разпространеният вид е остеоартритът, който е свързан с разрушаването на хрущяла в ставите.

Многобройни проучвания са установили, че екстрактите от масло от авокадо и соя, наречени авокадо и соеви неосапуняеми вещества (ASU), могат да намалят болката и сковаността, свързани с остеоартрита. По-специално, ASU изглежда е от полза за хора, които имат остеоартрит на тазобедрената става и коляното.

Можете да намерите добавки с ASU в повечето уелнес магазини и онлайн. Но не забравяйте да се консултирате с медицински специалист, за да сте сигурни, че е подходящ за вас.

6. Подобрява състоянието на кожата и подобрява заздравяването на рани

Маслото от авокадо е богато на мастни киселини и хранителни вещества, които могат да бъдат от полза за кожата ви. То е добър източник на витамини А и Е, които се свързват със здравето на кожните мембрани.

Снимка: iStock/Guliver

Едно проучване сред 24 души с плакатен псориазис установява, че крем, съдържащ масло от авокадо (20%) и витамин В12, подобрява симптомите на псориазиса след 12-седмично лечение. Други проучвания при хора и животни също показват ползите от използването на масло от авокадо при лечение на псориазис и заздравяване на рани. Въпреки това в повечето от проучванията маслото от авокадо е използвано в комбинация с други съставки, като В12 и овлажняващи вещества, така че е трудно да се каже дали маслото само по себе си би довело до подобни резултати. В допълнение към локалното приложение, консумацията на храна, богата на ненаситени мастни киселини, витамини А и Е и антиоксиданти, се свързва с по-здрава кожа.

Най-добре е да избягвате да поставяте масло от авокадо директно върху отворени рани. Вместо това купувайте продукти, съдържащи масло от авокадо, от реномирани производители.

Още: Чудесна салата с авокадо и пилешко по марокански

7. Богато е на антиоксиданти

Диетата, богата на антиоксиданти, помага в борбата със свободните радикали, които са нестабилни съединения, които с течение на времето могат да увредят клетките. Когато настъпи дисбаланс, това може да доведе до оксидативен стрес и да допринесе за състояния като сърдечни заболявания, диабет тип 2 и рак. Като отдават електрон на свободните радикали, антиоксидантите могат да ги неутрализират, като им пречат да нанасят вреди.

За щастие маслото от авокадо съдържа голям брой антиоксиданти, които са от полза за здравето ви, като каротеноиди, токофероли (форми на витамин Е) и различни растителни стероли.

8. Много е лесно за използване

Въпреки че технически това не е полза за здравето, маслото от авокадо е много гъвкаво и лесно за включване в диетата ви. Например, можете да го консумирате студено, но то е и безопасно и здравословно масло за готвене, тъй като мастните му киселини са стабилни при висока температура (до около 520°F или 271°C).

Ето няколко начина да добавите масло от авокадо към диетата си:

  • Добавете една супена лъжица към смути.
  • Капнете го върху салата.
  • Използвайте го като марината за печене на месо на скара.
  • Включете го при печива.
  • Използвайте го в домашно приготвен майонезен сос.
  • Капнете върху зеленчуците преди печене.
  • Полейте с него хумуса.
  • Капнете го върху студени супи, като например гаспачо.

Още: Защо този таратор с авокадо стана истинско спасение в жегата

Обобщено

Маслото от авокадо е вкусно, хранително и лесно за използване. То е богато на олеинова киселина (мононенаситена мазнина), полиненаситени мазнини, каротеноиди и други богати на антиоксиданти хранителни вещества, които се свързват с подобряване на здравето на сърцето, кожата и очите.

Можете лесно да го добавите към диетата си в салата, като част от дип-сос или марината, или като заместител на повечето други растителни масла. Ако искате да промените менюто си, опитайте, като добавите масло от авокадо.

Източник: Healthline

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес