Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайският „метод на жерава“ ще свали кръвното налягане, ако сте над 55 г.

04 юли 2024, 18:44 часа
Реклама

Една от най-честите причини за високо кръвно е свързана с лоша стойка. Ако кръвното налягане на човек се повишава редовно, това е очевидна причина за изследване. След като откриете причината, можете да опитате да върнете налягането към нормалното.

Как вратът кара сърцето да бие по-бързо?

Ако има обичайно напрежение в областта на шията или структурни нарушения, които вече са се образували на базата на това напрежение - хернии или издатини - тогава изтичането на кръв от главата ще бъде затруднено. Основният поток на кръв се осъществява през областта на първия шиен прешлен. Ако мускулите на задната част на врата са постоянно напрегнати, тогава областта на първия шиен прешлен е компресиран. В резултат на това луменът на съдовете се стеснява и кръвта изтича по-бавно.

А това от своя страна означава, че кръвотокът ще се забави. В същото време мозъкът е един от най-взискателните органи за обновяване: той консумира около 25% от кислорода, който влиза в тялото. Когато мозъкът изпитва недостиг на кислород, той съобщава това с главоболие. Ако „собственикът“ на мозъка не предприеме никакви действия, за да премахне причината за дефицита, а просто вземе болкоуспокояващи, мозъкът започва да търси заобиколни решения - как може да подобри снабдяването си с кислород?

От биомеханична гледна точка трябва да отпуснете мускулите на врата, да освободите областта на първия шиен прешлен и да нормализирате изтичането на кръв. Тогава няма да има причина за увеличаване на налягането.

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Упражнения за релаксация

Лекарите единодушно препоръчват адекватна физическа активност за пациенти с хипертония - подобрете кръвообращението и ще бъде по-лесно.

За да могат мускулите на врата да излязат от хипертоничност и стойката да се балансира, са необходими специални упражнения за релаксация, например тези, които се използват в китайската гимнастика за здраве, чигун.

Активната релаксация е много необичайно занимание за нас, градските жители. Знаем много добре как да напрегнем мускулите си, но как да преминем към отпускане, още по-дълбоко и по-дълбоко - като същевременно поддържаме вертикална позиция? Трябва да научите това.

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Фрагмент от упражнението „Шия на жерав“

Можете да направите упражнението точно сега, без да ставате от компютъра си:

·         седнете направо на стол без опора на гърба, ръцете на коленете;

·         спуснете главата си - оставете я да виси в основата на врата ви. Насочете вниманието си към областта на първия шиен прешлен - това е мястото, където главата кима. И задайте на тялото си въпроса: „Какво мога да релаксирам в тази област? И също така да се отпуснете? И по-нататък?" Не бързайте, изчакайте отговор от тялото;

·         А сега - вдигнете главата си нагоре. Представете си, че шията расте отдолу нагоре: първо расте и се издига седмия прешлен - основата на шията, шестия, петия... и така до първия. Задачата е да се запази спокойствието, постигнато при висене по време на изкачването.

Направете упражнението 2-3 пъти, много, много бавно. Така тялото се научава да възстановява своята естествена релаксация. И щом шията се отпусне, кръвното налягане започва да се нормализира.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес