Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърдечна недостатъчност - симптомът, който често се пренебрегва

27 август 2023, 10:41 часа

Сърдечна недостатъчност - тя възниква, когато сърдечният мускул отслабне прекалено много. При липса на адекватни мерки състоянието се влошава с времето. В случая сърцето вече не може да се справи с поставените му изисквания да изпомпва кръв към останалата част от тялото. Затова се появяват очевидни симптоми като умора или задух. Има обаче признаци, които могат да бъдат сбъркани с нещо друго. 

Реклама

„Пациентите могат да изпитат „упорита кашлица. Някои от предупредителните признаци на заболяването са интуитивни, като подуване на глезените, задух, болка в гърдите, ускорен или неравномерен сърдечен ритъм и умора по време на тренировка“, казва руският кардиолог д-р Олег Варфоломеев.

Сърдечна недостатъчност - симптоми

Има и други симптоми, които често не се свързват именно с това заболяване.

„Те включват упорита кашлица, подуване на корема, бързо наддаване на тегло, гадене и липса на апетит. Хората, които изпитват някой от тези симптоми, трябва да се свържат със своя лекар", съветва кардиологът.

СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ: Възможно ли е диетата с ниско съдържание на натрий да носи повече вреда, отколкото полза?

Исхемичната болест на сърцето е основната причина за това заболяване, а сковаността на сърдечния мускул е най-вече резултат от лошо контролирана хипертония или диабет.

сърдечна недостатъчност

По-рядко то е предизвикано от миокардит, който може да бъде причинен от вирусна инфекция и кардиомиопатия. Начинът на живот е друг рисков фактор.

„Поддържането на здравословна диета, лечението на затлъстяването, избягването на тютюна и пасивния дим, както и избягването на алкохола може да помогне за предотвратяване на коментираната сърдечна патология“, казва експертът.

Други рискови фактори включват сънна апнея, някои лекарства, използвани за лечение на рак, и вирусни инфекции, които увреждат сърдечния мускул.

Острата форма на заболяването възниква внезапно, минути или часове след инфаркт, когато тялото вече не може да компенсира. Някои симптоми включват:

  • силно затруднено дишане и/или кашлица;
  • къркащ звук при дишане;
  • нарушаване на сърдечния ритъм;
  • бледост;
  • студена пот;

Хроничната форма е прогресивно заболяване, което се развива в продължение на месеци или години и е по-често от острата. При хроничното протичане на патологията симптомите често не се приемат сериозно, защото тялото е в състояние да ги компенсира за дълъг период от време или те са свързани с напредването на възрастта. 

Коментираното заболяване не може да бъде излекувано напълно. Въпреки това, продължителността на живота на пациента може значително да се увеличи. Зависи от вида на патологията, както и от възрастта, съпътстващите заболявания и начина на живот на човека. Лечението на съпътстващи заболявания (като високо кръвно налягане), воденето на здравословен начин на живот и спазването на препоръките на лекаря може да доведе до добра дългосрочна прогноза.

Още: Ако пиете правилно алкохол, ще се предпазите от повторен инфаркт

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес