Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сок от бъз – с какво е полезен той за нас?

10 януари 2022, 16:02 часа

Почти сме сигурни че всеки някога е опитвал от прочутия сок от бъз. Напитката се приготвя напролет. Някои предпочитат да я приготвят като сироп, който след това да се разрежда с вода, докато други залагат на директната консумация. При направата й се използва лимон и захар или мед.

В сока от бъз присъстват редица полезни вещества и именно заради богатия си състав, напитката е една от най-харесваните. Днес обаче ще ви разкажем малко по-детайлно за самите ползи от сока.

Защо сокът от бъз е толкова полезен за нас?

Свойствата на сока от бъз са наистина много и би ни било трудно да посочим всяко едно. Ще опитаме обаче да споменем най-съществените такива. Ето ги и тях: антибактериални, обезболяващи, противовирусни, антиоксидантни и други.

Ето как най-лесно да си направите домашен сок от бъз

Една от причините тази напитка да се превърне в толкова широко разпространена е свойството й да помага при кашлица. Ако се чувствате отпаднали и усещате наближаваща настинка, сокът ще повиши защитните ви сили и ще ви изправи на крака за много по-кратък период от време.

Напитката е подходяща както за превантивно средство, така и да подпомогне лечение. Ако редовно я консумирате, докато сте болни, ще съкратите периода на възстановяване.

Диуретичните свойства на напитката също не са за подценяване. Тя помага на тялото да изхвърли токсините и да се пречисти от излишната вода и соли.

Благодарение на тази вкусна напитка можем да помогнем на тялото си да е здраво. В никакъв случай не е препоръчително да се предозира с нея. Винаги я консумирайте с мярка.

Статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар или балансираното хранене!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес