Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сьомга или риба тон - коя риба е по-полезна

10 октомври 2024, 20:11 часа

Сьомгата и рибата тон са отлични източници на протеини. Освен това те изобилстват от полезни хранителни вещества. Но коя от тези риби е по-полезна? Отговор на този въпрос дава диетологът д-р Ларгеман Рот.

Защо трябва да ядете риба?

Яденето на риба може да помогне за поддържането на здраво сърце, мозък и имунна система. Ето защо се препоръчва възрастните да консумират поне 113 грама (или две до три порции) от тази храна на седмица.

Тази риба нормализира пулса и удължава живота

Независимо дали са пържени или на скара, сьомгата и рибата тон са страхотни добавки към всяка диета. Но кой е по-здравословен? Диетолгът сравнява хранителната стойност и ползите от тези два вида риба.

Полезни свойства на сьомгата

Сьомгата е един от няколкото вида мазни риби, които обикновено се разделят на две категории: тихоокеанска и атлантическа. Тихоокеанската сьомга се лови предимно в дивата природа и включва нерка, кохо, розова сьомга, сьомга и кралска сьомга.

От хранителна гледна точка (атлантическата и тихоокеанската) сьомга могат да бъдат сравнени. Но уловената в дивата природа сьомга обикновено има малко повече протеини и омега-3 мастни киселини, докато атлантическата сьомга има повече мазнини и калории, казва регистрираният диетолог Франсис Ларгеман-Рот.

Състав на сьомга (80 грама):

  • 155 калории
  • 22 грама протеин
  • 6 грама мазнини
  • 3,8 микрограма витамин B 12 - 158% от DV  (препоръчителния дневен прием)
  • 14 микрограма витамин D (71% DV)
  • 8,6 mg ниацин (54% DV)

Дивата сьомга е отличен източник на протеин, който съдържа здравословни мазнини, витамини и минерали. Според NOAA сьомгата има мек, маслен и леко сладък вкус, който е по-деликатен.

Полезни свойства на риба тон

Рибата тон включва няколко вида големи морски риби, които обикновено се консумират по целия свят. Те включват бял тон, жълтопер, червен тон и едроок тон. Хранителната стойност и съдържанието на живак в тази риба варират в зависимост от вида. 

Един от най-популярните видове риба тон е жълтопер или ахи, който е по-слаб и се счита за екологичен и обикновено се продава пресен на филе.

Състав на риба тон (80 грама):

  • 110 калории
  • 25 грама протеин
  • 0,5 гр мазнини
  • 92 микрограма селен (167% DV)
  • 18 mg ниацин (112% DV)
  • 0,9 mg витамин B-6 (53% DV)

Рибата тон е с високо съдържание на протеини, ниско съдържание на калории и богата на хранителни вещества. Според NOAA рибата тон има по-твърда текстура и по-месест вкус.

Сьомга срещу риба тон

Сьомгата и рибата тон са хранителни източници на протеини, които могат да бъдат част от здравословна диета. Въпреки че и двете предлагат предимства, има някои ключови разлики. 

Най-голямата разлика между сьомгата и рибата тон е съдържанието на мазнини. 28 грама сьомга има повече мазнини от същото количество риба тон.

По-високото съдържание на мазнини в сьомгата означава, че тя е и по-калорична от рибата тон, добавя диетологът.

Мазнините в сьомгата са предимно здравословни ненаситени мазнини, включително омега-3 мастни киселини. Дивата сьомга е богата на две основни омега-3 мастни киселини: ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DPA).

Омега-3 са основни хранителни вещества, казва диетологът.

Експертът отбелязва, че сьомгата и рибата тон са много здравословни варианти, но кой е здравословен ще зависи от вашите нужди и цели. Ако търсите добър източник на протеин с добавените ползи от омега-3 мастни киселини за здравето на сърцето и мозъка, сьомгата е лидер в това отношение.

"Ако имате нужда от повече протеин и по-малко калории, изберете риба тон. Високото съдържание на протеин в рибата тон може да помогне за ограничаване на глада и контролиране на теглото, но и двете риби са добри варианти за отслабване", казва специалистът.

Тази евтина риба е най-полезна при висока захар и  висок холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес