Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Синдром на поликистозните яйчници

20 декември 2019, 10:04 часа

Поликистозните яйчници, често са причина за липса на бременност, поява на излишно тегло и кожни обриви. Защо се появяват, как да разпознаем синдрома и дали е възможно да се отървем от него. Нека узнаем сега:

Синдром на поликистозните яйчници?

Нередовен менструален цикъл, кожни обриви, прекомерно окосмяване (хирзутизъм), наднормено тегло, прекомерно мазна кожа и акне - всички тези признаци могат да провокират поликистоза. Наред с това, много често жените, дори не осъзнава, че имат синдром на поликистозни яйчници. Най-малко трима от четирима пациенти с този проблем научават за него, след лекарска намеса.

Защо се появява синдрома на поликистозните яйчници?

Както знаете, зародишните клетки зреят в яйчниците. По време на овулацията настъпва възможната бременност. Ако не настъпи овулация, тогава яйцеклетката прекратява своя жизнен цикъл, вътре във фоликула или не се образува. Зародишните клетки зреят, без система и се натрупват в яйчниците, образувайки кисти. Разбира се, това се превръща в една от причините някои жени да не успяват да забременеят.

Кистите естествено нарушават яйчниците, което от своя страна причинява неизправност в производството на хормони. Следователно при поликистозни яйчници появата на "мъжки" хормони се проявява прекомерно. В резултат, се появява хирзутизъм (прекомерно окосмяване) на места, необичайни за женското тяло. Например в областта на гърдите, над горната устна, по гърба и долната част на корема, от вътрешната страна на бедрата. 

Неправилно функциониращите хормони, в комбинация с повишена чувствителност на кожата, също причиняват появата на акне. Така кожата в определени части на тялото става твърде мазна. Тоест, проявява се всичко, което прави жената не привлекателна.

Как да откриете синдрома на поликистозните яйчници

За да се определи, дали има поликистоза или не, се прави ултразвук и анализ за свободен тестостерон. Има много анализи, които показват нарушения в яйчниците. Какви хормони да се приемат, се решава от лекар, по време на консултацията. Въз основа на резултатите от анализите се определя естеството на дисфункцията в яйчниците и схемата на лечение.

Възможно ли е да се излекуват нарушения с поликистозен яйчник?

Поликистозни яйчници не могат да бъдат излекуван в обичайния смисъл на думата. Когато става въпрос за този проблем, говорим за корекция, която ще помогне да се минимизират симптомите. За целта е важно: 

Да се знаят фазите от менструалния цикъл (за това често се предписват контрацептиви);

Нормализиране на теглото;

Схема за забременяване;

подобряване състоянието на кожата;

намаляване на мъжките хормони и нежеланото окосмяване по тялото.

Всеки случай е индивидуален и изисква индивидуална корекция.

Причини за поликистознии яйчници

Съществуват много причини за поликистознии яйчници. Повечето момичета откриват аномалии още в юношеска възраст. Нарушенията могат да се появят и във всяка възраст. Причината за това може да е хронична ендокринна патология, предавани инфекциозни заболявания. Такива могат да се проявят, след силен стрес - преместване, изпити, проблеми в личния живот, хронична умора и пр.. Важното е, при съмнения за такива или диагностицирани симптоми да се вземат навременни мерки.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес