Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пътят към затлъстяването: Не започвайте да бягате, ако искате да отслабнете

12 юни 2024, 07:00 часа
Реклама

Ако най-после сте решили да се сприятелите с другото си аз – мързеливо и тежко, то лятото е страхотна възможност да започнете да се движите колкото се може повече и да не харчите пари по фитнеси. Обуйте маратонките и тръгвайте. Изглежда, че няма нищо сложно.

Но ако решите сериозно да се занимавате с бягане, трябва да знаете какво е опасно да правите и как да се подготвите правилно за спортни натоварвания.

Защо имате нужда от това?

Ако решите да започнете да бягате, първо си отговорете на един прост въпрос: „Защо искам да бягам?“ Отговорът може не само да ви помогне да получите правилната мотивация, но и да планирате правилно обучението си.

Например бягането е идеално за поддържане на здравето. Подобрява състоянието на сърдечно-съдовата и нервната система, има положителен ефект върху работоспособността и укрепва имунната система.

Отслабване с банани за 3 дни - ето как се прави

Няма да можете да отслабнете

Но, например, ако решите да започнете да бягате, за да отслабнете, тогава бягането, напротив, не е най-добрият вариант за физическа активност.

Вашето тяло все още не е свикнало активно да изразходва калории, така че бързо ще поиска да компенсира техния дефицит. Като резултат, след тренировка може да започнете да ядете дори повече от преди.

Освен това, ако сте с наднормено тегло, бягането създава твърде много напрежение върху коленете ви, има риск от сериозно нараняване до фрактури на костите на ходилото. За да тренирате правилно и ефективно и да постигнете желаните резултати, трябва предварително да се консултирате с Вашия лекар.

Във всеки случай, ако решите да започнете да бягате, най-важното е да давате на тялото си постепенно нарастващи натоварвания.

Има израз: „Ще започна в понеделник!“ Това е много вредно твърдение по отношение на физическата активност, ако не сте тренирали преди. Не трябва да започвате тренировките си с опит да вземете световен рекорд.

Как се пие чай от дафинов лист за отслабване?

Как да се подготвим за бягане предварително?

  • Правете достатъчен брой стъпки на ден, поне 10 хиляди. След като тялото ви свикне, постепенно увеличавайте активността и натоварването.
  • Можете да редувате две минути лек джогинг с две минути ходене.
  • Преди да започнете да бягате, не забравяйте да загреете. Правете няколко упражнения за разтягане на мускулите и връзките, за да избегнете нараняване и да увеличите ефективността на тренировката си.
  • Също така е важно да хапнете лека закуска преди бягане, за да има тялото ви достатъчно енергия за тренировката.
  • Пийте достатъчно обикновена вода, а не сокове или газирани напитки.
  • Не забравяйте да изберете спортни обувки, които са подходящи за тренировка.

Лекарят също така препоръчва внимателно да наблюдавате усещанията си по време на бягане. Ако се чувствате уморени или болезнени, спрете и си направете почивка. Не пренебрегвайте болката или дискомфорта, тъй като това може да доведе до нараняване.

Опитайте се постепенно да увеличавате физическата си активност, продължавайте да вървите към целта си. Но за хора над 40 години или които имат някакви противопоказания, все още е по-добре да се занимават с ходене, а не с бягане - например скандинавско ходене с щеки.

Източник: "Д-р Питер"

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес