Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полезна или вредна е следобедната дрямка?

29 юли 2024, 07:15 часа

В много общества следобедният сън не е просто навик, а обичайна част от ежедневието. В САЩ над 33% от възрастните спят редовно според Националната фондация за сън.
Тук ще се опитаме да представим някои ползи и недостатъци на следобедната дрямка.

Ползи от следобедната дрямка

1. Помага на паметта

Според проучвания 30-минутна следобедна дрямка помага за подобряване на паметта и настроението.

2. Намалява стреса

Следобедната дрямка успокоява сетивната система, като помага да се отпускате и да устоите на порива за паника. Приема се, че краткият следобеден сън помага за справяне с проблемите с гнева.

Лекар: Следобедната дрямка за хората над 60 г. е задължителна

3. Повишава концентрацията

Проучвания показват, че кратката следобедна дрямка повишава концентрацията и ви прави по-съсредоточени. По-активно участвате във всяка ситуация и помните подробности за по-дълго време, ако спите следобед.

4. Нормализира кръвното налягане

Следобедната дрямка помага за нормализиране на кръвното налягане. Средното систолично кръвно налягане на хората, които редовно спят следобед, се понижава с 3 mmHg.

5. Намалява умората

През целия ден, особено ако извършвате умствена или физическа дейност, тялото ви автоматично жадува за кратка почивка. Въпреки това, повечето хора нямат навика да го слушат, което е съвсем нормално. Ако спите редовно следобед, ще се чувствате подмладени и по-свежи. 

6. По-висока работоспособност

След кратка почивка мозъкът ви започва да работи отново и вие се чувствате по-фокусирани. Докато подремвате следобед, тялото ви по някакъв начин се презарежда и ви позволява да продължите със силата и темпото, с които ви е помагало от сутринта. Следователно, с по-висока работоспособност ще се справяте по-лесно с всичко.

7. Подобрява настроението

Добре отпочиналият човек има по-голям контрол върху настроението си отколкото човек, който е уморен. Хора, чието тяло жадува за кратка почивка, се радват на по-добро настроение и са по-щастливи. Освен ползи, следобедната дрямка има и някои недостатъци, ето част от тях.

Какви са предимствата на следобедния сън?

Недостатъци на следобедната дрямка

1. Тялото ви може да няма нужда от следобедна дрямка

Може да установите, че следобедната дрямка не ви е полезна, особено ако се борите с безсъние, което може да окаже влияние върху ежедневните ви задължения.

2. Пречи на нощния ви сън

Ако сънят ви е не е стабилен, не е добра идея да спите следобед. Това ще попречи на нощния ви сън.

3. Увеличава депресията

Ако се борите със стрес, безпокойство и депресия, сънят може да изглежда добро решение, но всъщност е враг. Следобедната дрямка увеличава склонността към потъване в депресия. Хора с депресия, затлъстяване и такива, които се опитват да отслабнат, трябва да избягват следобедната дрямка, защото това ще им доведе по-големи проблеми. 

4. Може да развали настроението ви

Ако тялото ви не реагира на умората с желание за сън, изобщо не го насилвайте. Когато се събудите вечер, главата ви ще натежава и ще се чувствате замаяни. Сънят през деня може да ви накара да се почувствате по-сънливи и объркани, след като се събудите от следобеден сън. По този начин може да развали настроението ви.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес