Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още една полза от добрата устна хигиена

21 август 2012, 20:32 часа

Хората, които се грижат за зъбите и венците си като ги мият редовно, намаляват опасността да се разболеят от деменция по-късно в живота си, показва американско проучване.

Изследователи от Калифорнийския университет, които проследили близо 5500 възрастни хора в продължение на 18 години, установили, че тези от тях, които миели зъбите си по-малко от веднъж на ден, увеличавали опасността да се разболеят от деменция с 65% спрямо тези, които си миели зъбите поне веднъж дневно.

"Не само състоянието на ума ви предсказва какви са навиците ви относно устната хигиена, възможно е устната ви хигиена да оказва влияние върху това дали ще развиете деменция, или не", заяви авторът на изследването Анлиа Раганини-Хил. Възпаление, предизвикано от бактерия, причиняваща заболяване на венците, води до редица болести, включително сърдечно заболяване, инсулт и диабет, предаде БГНЕС.

Някои изследвания показаха също така, че хора с болестта на Алцхаймер, най-честата форма на деменция, имат повече от бактериите, предизвикващи заболяване на венците, в мозъка си от хората без Алцхаймер, заяви Паганини-Хил. Смята се, че тази бактерия може да проникне в мозъка, като предизвиква възпаление и мозъчни увреждания, допълни тя.

Изследователката и нейният екип проследили 5468 обитатели на старчески дом в Калифорния от 1992 до 2010 г. Повечето хора били добре образовани и сравнително заможни. В началото на изследването възрастта на участниците варирала от 52 до 105 години, като средната им възраст била 81 години.

Никой от тях не бил болен от деменция в началото на изследването, когато отговорили на въпроси за навиците си относно денталното си здраве, състоянието на зъбите си и дали носят протези. 18 години по-късно изследователите използвали анкети, медицински картони и в някои случаи смъртни актове, за да установят, че 1145 души от първоначалната група били диагностицирани с деменция. Те открили, че хората, които заявили, че не мият зъбите си всеки ден, увеличили с 22 до 65% риска от деменция спрямо хората, които си миели зъбите по три пъти на ден.

Този ефект не бил толкова силно изразен при мъжете и учените заявиха, че той е статистически незначителен.

Редактор: Калина Здравкова

Весела Софева
Весела Софева Отговорен редактор
Новините днес