Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невролог: Тези 8 храни са най-полезни за мозъка

02 юли 2024, 10:13 часа
Реклама

Храненето играе важна роля за поддържането на добра мозъчна функция. Мозъкът контролира функциите на тялото, комуникацията, вземането на решения и решаването на проблеми. Неврологът д-р Брет Осбърн споделя кои са най-добрите храни за този важен орган. 

Експертът споделя, че мозъкът се нуждае от правилно хранене, за да функционира оптимално. За щастие природата предоставя набор от храни, които са не само вкусни, но и полезни за здравето на мозъка. Списъкът с тях включва боровинка, мазни риби, листни зеленчуци, ядки и семена, яйца, куркума, джинджифил, черен шоколад.

Топ 5 на най-добрите подправки за мозъка

Осемте най-добри храни за мозъка

Боровинките са богати на антиоксиданти, наречени антоцианини, които помагат за защита на мозъка от оксидативен стрес и възпаление.

"Изследванията показват, че редовното ядене на боровинки може да подобри паметта и да забави когнитивния спад, свързан с възрастта", казва специалистът.

Този тъмно син плод е източник на огромно количество хранителни вещества:

  • витамин С (аскорбинова киселина), който е необходим за усвояването на желязото и поддържането на имунитета;
  • витамини от група В: В3, В5, В6, В7;
  • витамин К, който помага за усвояването на калций;
  • токоферол (витамин Е).

Боровинките съдържат голямо количество минерали: мед, калий, сяра, фосфор, желязо, манган. За да получи тялото ни дневната нужда от последните два елемента, както и магнезий и аскорбинова киселина, са достатъчни 100 гр плодове. Освен това тези вещества са в лесна за смилане форма.

В допълнение, плодът съдържа танини и органични киселини, които участват и подпомагат метаболитните процеси.

Мазните риби като скумрия, сьомга и сардини са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни ефекти. Тези основни мазнини са от решаващо значение за поддържането на здравето на мозъка и са свързани с подобрена памет, регулиране на настроението и намален риск от когнитивен спад.

Листните зеленчуци са основна част от балансираната диета. Зеленчуцуте като зеле и спанак са пълни с антиоксиданти, минерали и витамини, които са чудесни за здравето на мозъка. Те насърчават здравословната мозъчна функция чрез намаляване на възпалението и подобряване на когнитивната функция.

Ядките и семената са друг задължителен елемент, който лесно може да се добави към закуски и ястия за насърчаване на здравето на мозъка.

Бадемите, ленените семена и семената от чиа са богати на антиоксиданти и здравословни мазнини. Осигуряват постоянен приток на енергия към мозъка и подпомагат когнитивните функции.

Яйцата също са ключов елемент за поддържане на мозъчното здраве. Те съдържат холин, важно хранително вещество, което произвежда ацетилхолин, невротрансмитер за паметта и когнитивната функция. Те също са отличен източник на протеини, тъй като съдържат всичките девет основни аминокиселини, които тялото не може да произведе само. Изследванията показват, че адекватният прием на протеини може да помогне за предотвратяване на когнитивен спад с възрастта.

Куркумата съдържа активно съединение, наречено куркумин, което има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. 

"Това вещество подобрява паметта и може да играе важна роля за намаляване на риска от невродегенеративни заболявания", казва още специалистът.

Той препоръчва и консумацията на джинджифил. Тази подправка е мощно противовъзпалително средство, което подобрява когнитивната функция. Антиоксидантният ефект на джинджифила се изразява в предпазва невроните от оксидативен стрес, който е в основата на невродегенеративните заболявания като Паркинсон и Алцхаймер.

Черният шоколад също е задължителен за добрата мозъчна функция. Препоръчва се заради изобилието от съединения, които укрепват нервната система, като кофеин, флавоноиди и други антиоксиданти. Редовната консумация на 85% тъмен шоколад може да подобри общото настроение. Също така оказва положителен ефект върху чревния микробиом.

Най-добрите плодове за мозъка са тези

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес