Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изненадващ спад на промишлените поръчки в Германия

04 юли 2024, 11:24 часа
Реклама

Поръчките за предприятията от германския промишлен сектор неочаквано са намалели през май заради отслабването на чуждестранното търсене. Това сочат публикувани днес официални данни, цитирани от ДПА.

Рязко понижение

Заводските поръчки са се свили с 1,6 на сто на месечна основа през май, което е по-рязко понижение от спада през април, който бе преразгледан до 0,6 на сто, съобщи федералната статистическа служба "Дестатис". Това е петият пореден спад и се разминава с прогнозите на икономистите за ръст на показателя от 0,5 на сто.

Като се изключат големите поръчки, входящите поръчки през май са с 2,2 на сто по-малко от тези през април. Новите поръчки в "производството на друго транспортно оборудване" регистрират рязък спад от 19,2 на сто. С 2,9 на сто са намалели поръчките в автомобилната промишленост.

Още: Нов спад на производствените цени в Германия

В контраст, "производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти" нараства с 11,2 на сто спрямо предходния месец.

Новите поръчки на капиталови стоки са се понижили с 4,3 на сто. Частично компенсирайки този спад, поръчките се увеличават както в сектора на междинните стоки, така и в сектора на потребителските стоки, съответно с 1,4 на сто и 4,9 на сто.

Поръчките от чужбина намаляват с 2,8 на сто, като поръчките от държавите извън еврозоната се понижават с 4,6 на сто, а поръчките от еврозоната - с 0,1 на сто. Същевременно поръчките за вътрешния пазар се повишават с 0,5 на сто.

На годишна база новите поръчки отчитат рязък спад от 8,6 на сто през май в сравнение с умереното свиване от 1,8 на сто през април, пише БТА.

Още: Продажбите на дребно в Германия се понижиха неочаквано много

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес