Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чай от липов цвят - как влияе на кръвното

04 юли 2024, 09:44 часа
Реклама

Липовият чай е известен с приятния си аромат и вкус, но ползите му за здравето често се подценяват. Една от тях е свързана с влиянието му върху кръвното налягане.

Как чаят от липов цвят влияе на кръвното налягане?

Редовната консумация на липов чай ​​може да помогне за понижаване на кръвното налягане и подобряване на сърдечната дейност. Това е особено полезно за хора, страдащи от хипертония или сърдечно-съдови проблеми, съобщава изданието The Health Site.

Чай от липов цвят - за какво помага

 

Други ползи от липовия цвят

Липовият цвят съдържа голямо количество витамини и антиоксиданти, които помагат за укрепване на имунната система. Редовната консумация на липов чай ​​ще помогне за намаляване на риска от настинки, грип и други заболявания.

Липовият чай е известен със своето успокояващо действие. Съдържа флавоноиди, които помагат за облекчаване на стреса и умората. Пиенето на горещ липов чай ​​преди лягане ще ви помогне да се отпуснете и да подобрите качеството на съня си.

Липовият чай има леко слабително действие, което помага в борбата със запека и подобрява храносмилането. Той също така помага за премахване на токсините от тялото и за подобряване на цялостното стомашно-чревно здраве.

Липовият цвят има противовъзпалително действие поради наличието на флавони и фенолни съединения. Редовното пиене на липов чай ​​ще помогне за намаляване на възпалението в тялото и ще намали риска от различни хронични заболявания.

Благодарение на антиоксидантните си свойства, липовият чай спомага за намаляване на въздействието на свободните радикали върху кожата и забавя процеса на стареене. Освен това помага за подобряване на тена и стягане на порите.

Цветовете на липата съдържат много етерични масла, флавоноиди и дъбилни вещества. Именно благодарение на тях липата е извор на здраве и сила. Пиенето на липов чай ​​се препоръчва при стрес и настинки, тъй като има успокояващ ефект. Освен това укрепва имунната система в периоди на вирусни заболявания. Наличието на тилиацин в състава на тази билка блокира появата и развитието на опасни бактерии в организма. Това вещество също има антипиретичен и почистващ ефект. В този случай токсините - опасни за здравето вещества - излизат от тялото заедно с цялата течност.

Липата също съдържа аскорбинова киселина и каротин, които помагат на организма да се възстанови и да функционира както преди след тежки заболявания. При възпалено гърло и наличие на гной в лигавицата отвара или запарка от липа унищожава вирусните бактерии. Гаргарата също помага в борбата с възпалението, като същевременно облекчава болката.

Препоръчително е също да изпиете чаша липов чай ​​при главоболие или стомашни болки. Това е особено полезно за тези хора, които се притесняват да приемат силни лекарства, които имат редица странични ефекти и противопоказания. За облекчаване на болката можете да направите и вана с липа. Обикновено отвара или запарка от липа се добавя към ваната при стомашни спазми или колики.

 

За какво помага много чаят от липов цвят

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение! Преди прием на билки се консултирайте с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес