Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е връзката между сладоледа и главоболието?

04 юли 2024, 10:38 часа
Реклама

Вероятно всеки човек е имал главоболие след бързо ядене на сладолед, съобщава руският гастроентеролог д-р Владимир Логинов. 

Защо се появява главоболие след яденето на сладолед?

Главоболието след ядене на сладолед, известно като „замръзване на мозъка“ или „ледено главоболие“, обикновено се причинява от бързото охлаждане на устата и гърлото. Това води до стесняване и след това бързо разширяване на кръвоносните съдове в главата, което може да причини краткотрайна болка.

4 диагнози, за които сладоледът ще помогне

Ето как се случва: студен сладолед влиза в устата и докосва небцето, охлаждайки кръвоносните съдове и тъканите, което води до свиване на кръвоносните съдове в тази област. След като излагането на студ спре, кръвоносните съдове бързо се разширяват, което може да причини главоболие.

За да избегнете дискомфорт след ядене на студен десерт, д-р Владимир Логинов препоръчва да го ядете бавно, оставяйки го да се разтопи малко в устата ви, преди да го преглътнете.

"Ако често изпитвате главоболие след ядене на студени храни или напитки, трябва да се консултирате с вашия лекар, тъй като това може да е признак на определени медицински състояния", казва експертът.

Защо сладоледът е вреден?

Както всеки друг продукт, той има своите недостатъци и противопоказания.

Сладоледът е вреден за някои заболявания и състояния като:

  • затлъстяване;
  • хипертония;
  • хроничен гастрит;
  • диабет;
  • атеросклероза;
  • непоносимост към лактоза.

Хората, страдащи от диабет, не трябва да избират сладолед, съдържащ захар. Хората, които често имат главоболие, също трябва да ограничат консумацията си. Веднъж попаднал в стомаха, хладният деликатес предизвиква бърза промяна на температурата. Поради това кръвоносните съдове се стесняват рязко, намалявайки притока на кръв към мозъка, което може да причини мигренозен пристъп. Пациентите, които често страдат от остри респираторни инфекции, е по-добре да не прекаляват със сладоледа.

Дори и при изброените заболявания обаче няма пълна забрана за освежаващ десерт. Основното нещо е да следвате норма, която е подходяща за вас, както и да избирате висококачествен сладолед. Диетолозите също не препоръчват да купувате ароматен сладолед, като манго, ягода, портокал и др. По правило такива видове съдържат значителни количества синтетични аромати, багрила и примеси.

Яденето на сладолед в движение е особено вредно. Заедно с вкусното парче десерт в тялото ви влизат уличен прах, изгорели газове от коли и други замърсители на въздуха. Погрижете се да ядете любимото си лакомство по-хигиенично: яжте сладолед у дома, в кафене или в тихо кътче в парка.

Лекар разкри защо възрастните хора е по-добре да НЕ ядат сладолед

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес