Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този евтин зеленчук сваля кръвното и холестерола

04 юли 2024, 10:01 часа
Реклама

Нови изследвания показват, че веществата, съдържащи се в киселеца, имат благоприятен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система и намаляват нивото на лошия холестерол в кръвта. Това се дължи преди всичко на съдържанието на витамин С и калий в киселеца. В допълнение, калият също помага за намаляване на кръвното налягане, съобщава изданието The Health Site. 

Полезни свойства на киселеца

Киселецът има много ползи за здравето. Toй е богат на витамини и минерали: Киселецът съдържа разнообразие от витамини като А, С, К, Е и различни минерали като желязо, магнезий, фосфор и калий. Витамин А поддържа здрава кожа и коса.

Какви са препоръчителните нива на холестерол според възрастта ни?

Киселецът съдържа антиоксиданти, които предпазват тялото от вредното въздействие на свободните радикали и предотвратяват различни заболявания, включително рак.

Благодарение на високото си съдържание на витамин С, киселецът помага за укрепване на имунната система и повишава устойчивостта на организма към инфекции.

Веществата, съдържащи се в киселеца, помагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, което спомага за поддържането на здравето на сърцето.

Киселецът съдържа големи количества фибри, които подобряват храносмилането, предотвратяват запек и поддържат здравето на червата. Киселецът има противовъзпалителни свойства, които намаляват възпалението в тялото. Коментираният зеленчук е нискокалорична храна с високо съдържание на вода и фибри, което го прави идеален за контрол на теглото.

"Ако искате да поддържате здраво сърце, да контролирате холестерола и кръвното налягане, да подсилите имунитета, да подобрите храносмилането, да имате красива кожа и коса, както и да намалите възпаленията в тялото и да контролирате теглото, консумирайте го сега", се казва в статията на изданието.

Киселецът е един от шампионите сред зеленчуците по съдържание на витамини от група В. Те са необходими за поддържане на здравето на лигавиците на устната кухина и червата, подобряване на паметта и вниманието, както и за нормалното функциониране на нервната система. Витамините В1 и В2 са отговорни за метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините в организма.

Бета-каротинът е предшественик на витамин А, който е отговорен за здравата кожа и очите. Сто грама пресен киселец съдържа половината от препоръчителната дневна доза от този витамин.

Калият е необходим за регулирането на водно-солевия метаболизъм в човешкото тяло и нормалната функция на мускулите, включително сърцето.

Магнезият в състава му е необходим за функционирането на нервната система и растежа на костите, поддържа тяхната плътност и еластичност, регулира нивото на кръвната захар и премахва мускулните крампи.

Калцият е необходим на всяка възраст за костната тъкан и зъбите, регулира метаболитните процеси в организма.

Желязото е важно за нормализиране на състава на кръвта, синтеза на клетъчната ДНК и червените кръвни клетки.

По колко ябълки трябва да се ядат на ден за сваляне на холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес