Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой ТРЯБВА да яде ягоди?

04 юли 2024, 11:28 часа
Реклама

Ягодите са не само вкусни, но и полезни. Те задължително трябва да присъстват в диетата на хора с определени заболявания и медицински състояния.

Кой трябва да яде ягоди?

Изданието The Health Site изброява състоянията, при които този плод е задължителен компонент в храненето. Една чаша ягоди съдържа 30% от дневната норма на магнезий. Това минерално вещество трябва да присъства в менюто на спортисти и всички, които се занимават с тежък физически труд.

Магнезият е минерал, койтоучаства в процеса на усвояване на кислорода, помага за поддържане на баланса на електролитите в тялото и влияе върху мускулната функция.

Хапчето, което пази ягодите от всички болести

Представителките на нежния пол се нуждаят от магнезий, за да преживеят по-лесно ПМС, тъй като той има способността да отпуска гладката мускулатура.

В допълнение, ягодите са склад за витамини, микроелементи и антиоксиданти. Съдържат витамини от група В, витамини А, Е, С, К, РР, калий, калций, желязо, йод, флуор, цинк, манган, хлор, сяра, мед, фолиева киселина, фибри и фруктоза.

Благодарение на този състав, ягодите имат положителен ефект върху човешкото тяло, изразяващ се в:

  • Подобряване на функционирането на сърдечно-съдовата система. Фолиевата киселина поддържа нормалната съдова функция и намалява риска от инфаркт и инсулт.
  • Нормализиране функцита на червата. Фибрите, съдържащи се в горските плодове, помагат за пречистването на тялото от отпадъци и токсини.
  • Подобряване състоянието на кожата. Витамин С забавя процесите на стареене, прави кожата по-стегната и еластична.
  • Укрепване на имунната система. Високото съдържание на витамин С повишава устойчивостта на организма към вируси и бактерии.
  • Подобряване работата на мозъка. Флавоноидите в ягодите помагат за облекчаване на възпалението в мозъка и подобряват паметта.
  • Насърчаване загубата на тегло. Ягодите са нискокалоричен продукт, който дава усещане за ситост за дълго време.
  • Подобряване на настроението. Ягодите са богати на триптофан, който в тялото се превръща в серотонин – „хормона на щастието“.

Вреда от ягодите

Дневният прием на ягоди за човек без противопоказания е до 500 гр. Тези вкусни плодове могат да бъдат наистина опасни за страдащите от алергия, тъй като те са доста силен алерген. Последствията могат да включват зачервяване и дразнене на кожата, сърбеж и силна коремна болка. Ако се появят тези признаци, трябва незабавно да се обадите на линейка или сами да посетите лекар. Консумацията на ягоди не се препоръчва за хора с камъни в жлъчката, както и за тези, които страдат от хронични възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт. Плодът може да провокира неприятни симптоми и обостряне на тези патологии.

От тази билка се приготвя най-добрият тор за ягодите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес