Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са най-полезните храни за възстановяване на черния дроб

04 юли 2024, 09:13 часа
Реклама

Ако не включвате здравословни храни в диетата си, функцията на черния дроб може да бъде нарушена.

Според портала The Health Site, за да избегнете сериозни здравословни проблеми, е важно да балансирате диетата си. В нея задължително трябва да присъстват храни, които помагат за възстановяване на чернодробната функция. Те включват зехтин, домати, орехово масло, авокадо, цитрусови плодове.

Най-добрите храни за черния дроб

Една от най-здравословните храни са доматите. При редовна консумация на този зеленчук рискът от развитие на опасни заболявания ще бъде намален. В същото време доматите спомагат за подобряване на състоянието на всички вътрешни органи.

Този проблем с косата е симптом на цирозата

Също така полезни за черния дроб са зехтинът и ореховото масло, които имат положителен ефект върху функционирането на тялото. По-специално, тези растителни масла неутрализират последиците от активно и пасивно пушене.

Също така трябва да добавите авокадо към вашата диета. Този плод трябва да се консумира два до три пъти седмично. В този случай тялото ще бъде защитено от развитието на всякакви разрушителни процеси.

Авокадото съдържа много витамини (А, С, В5, В6 и Е, които имат положителен ефект върху състоянието на кожата, косата и организма като цяло), микроелементи (калий, магнезий, фосфор, калций и мед). ), както и полезни поли- и мононенаситени мазнини, които намаляват нивата на холестерола, подобряват съдовата еластичност, кръвообращението и нормализират сърдечната функция. Противно на общите опасения за съдържанието на мазнини в авокадото и заплаха за фигурата, те помагат за намаляване на теглото чрез подобряване на метаболизма и обогатяване на тялото с необходимите мазнини, ако това е в силата на диетичното хранене не ги получава.

Калият е необходим за нормализиране на водния баланс, функциониране на черния дроб, бъбреците, ендокринните жлези, както и за повишаване на мускулния тонус. Този плод е богат и на антиоксиданти – врагове на свободните радикали, които нарушават защитните функции на организма и ускоряват стареенето му.

Освен това авокадото съдържа протеини, което го прави незаменимо за вегани и вегетарианци, които могат да заменят голяма част от месото и рибата с този плод. Те заместват и животинските мазнини (например маслото) в кулинарията: авокадото се съчетава перфектно както и със зеленчуци, така и с плодове, яйца, месо, риба и дори сладкиши. Поради това се превръща в идеална основа за първи ястия и десерти, особено ако трябва да се направят по-диетични.

Цитрусовите плодове и чаят са чудесни за детоксикация на тялото. Така черният дроб ще се изчисти от всички вредни вещества.

Лекар: Това е най-добрият летен плод за кръвното и черния дроб

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес