Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебното правителство прие ключови промени в Закона за счетоводството

04 юли 2024, 11:26 часа
Реклама

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за счетоводството (ЗИД на ЗСч).

С него в националното законодателство се въвеждат изискванията на Директива (ЕС) 2022/2464 по отношение на отчитането на предприятията във връзка с устойчивостта и на Делегирана директива (ЕС) 2023/2775 за изменение на показателите за размер за микро-, малките, средните и големите предприятия и за групите предприятия.

Още: Колко струва счетоводство на ЕООД през 2024 г. ?

Законопроектът цели осигуряване на гаранции, че предприятията публикуват отчет за устойчивостта и информацията в него е относима, съпоставима, надеждна и леснодостъпна, изготвена в съответствие с хармонизирани Европейски стандарти за отчитане на устойчивостта. Това ще даде възможност на инвеститорите да разбират по- добре рисковете и възможностите, които въпросите на устойчивостта пораждат за техните инвестиции, както и въздействията на тези инвестиции върху хората и околната среда. От оповестяваната в годишните доклади информация за устойчивостта ще могат да се възползват и представителите на гражданското общество, включително неправителствените организации и социалните партньори, което ще допринесе за увеличаване на отговорността на предприятията и до насърчаване на диалога по въпросите на устойчивостта.

Отчитаната информация във връзка с устойчивостта включва фактори в областта на опазването на околната среда, социалните права и правата на човека, както и управленските въпроси. Въвежда задължение за включване в доклада за дейността на предприятията на ясно разграничим раздел с информация за въпросите по устойчивостта (отчет за устойчивостта). Отчетът за устойчивостта ще се изготвя от големите предприятия и от малките и средните предприятия (с изключение на микропредприятията), чиито прехвърлими ценни книжа са допуснати до търговия на регулирания пазар в държава членка на ЕС, както и от предприятията майки на големи групи предприятия. Предвижда се и задължение за дъщерните предприятия и клоновете на предприятия, регулирани от законодателството на трета държава, да публикуват отчет за устойчивостта на предприятието от трета държава при определени условия. В съответствие с директивата, се предлага влизането в сила на задължението за отчитане на устойчивостта да се извърши последователно, от 2024 г. до 2028 година, за различните категории предприятия.

Още: Счетоводители недоволни от готвени промени в работата им

По отношение на изменението на показателите за размер за микро-, малките, средните и големите предприятия и за групите предприятия Законопроектът определят по- високи стойности на финансовите показатели (балансова стойност на активите и нетни приходи от продажби) за категоризиране на предприятията и групите според размера им.

Целта е да се отрази инфлацията през последните 10 години и да се предостави възможност на предприятията да се възползват от актуализирани размери на показателите, което ще доведе до намаляване на административната тежест, а именно ще им даде възможност да изготвят съкратени годишни финансови отчети, както и може да доведе до отпадане на задълженията за изготвяне на някои видове доклади.

Още: Заплашени ли са счетоводителите от новите технологии?

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес