Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Недостигът на витамин D може да причини тези заболявания

26 юли 2024, 06:10 часа

Витамин D е от съществено значение за здравето, но много хора не разбират значението му. Експертите казват, че в даден момент от живота си хората се сблъскват със спад на нивата на витамин D, дори и да не го осъзнават. Ниските нива на витамин D се проявяват с различни симптоми като: липса на енергия, безсъние, проблеми с имунитета и промени в настроението.

Още: Грижа за бъбреците през горещите летни дни

Важни факти за ролята на витамин D в организма

Най-добрият източник на витамин D е слънцето. Малкото излагане на слънце значително намалява нивата на витамин D в организма, което е последвано от други здравословни проблеми.

Витамин D намалява риска от рак на гърдата

Експертите казват, че прекарването на малко време на слънце всеки ден намалява риска от рак на гърдата. Излагането на слънце стимулира производството и синтеза на този витамин в кожата, а това намалява наполовина риска от рак на гърдата. Експертите препоръчват да стоите на слънце по 20-30 минути на ден.

Витамин D намалява риска от множествена склероза

Значителна част от страните по света се радват на много малко слънчеви дни. В тези страни се регистрират и най-високите нива на множествена склероза. Така експертите стигат до заключението, че има силна връзка между витамин D и здравето на мозъка.

Дефицит на витамин D

Резултатите от много проучвания за въздействието на дефицита на витамин D върху здравето са обезпокоителни. Някои от тях предупреждават, че ниските нива на витамин D са силно свързани с преждевременна смърт. Дефицитът на витамин D дори удвоява риска от преждевременна смърт.

Витамин D предпазва хората от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и дори от исхемия. Страхът от рак на кожата обаче държи хората далеч от слънцето, което неизбежно намалява нивата на този витамин.

Дефицит на витамин D при деца

Още: Естествено облекчение при гадене: Къде са 2-те ключови акупресурни точки

С нарастващата употреба на слънцезащитни продукти, намаляващите нива на витамина и нарастващия брой деца с аутизъм, експертите казват, че има връзка между витамин D и аутизма. Проучванията показват, че децата с аутизъм имат по-ниски нива на витамин D в сравнение с децата без аутизъм.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес